Tikvice su odlično povrće za vruće ljetne dane - lagane su i jednostavne za pripremu. Uz to, bogate su mnogim hranljivim tvarima, uključujući vitamin C, vitamin A, mangan, kalij i magnezij. Također, jedna šalica tikvica sadrži samo 19 kalorija, bogata je vodom i sadrži vlakna. U nastavku vam donosimo dva recepta, pizza brodiće od tikvica i kruh s tikvicama i borovnicama, odličnu ljetnu užinu! 

Pizza brodići od tikvica

Sastojci:

4 tikvice srednje veličine
½ žličice mljevenog papra
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ šalice sitno nasjeckanog luka
2 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
½ šalice marinara umaka
1 ½ šalice rajčice narezane na kockice
½ šalice ricotta sira
12 kriški feferona, prepolovljenih
3 žlice narezanih crnih maslina
3 žlice sitno ribanog parmezana
½ šalice naribanog sira mozzarella
2 žlice tanko narezanog svježeg bosiljka
¼ žličice mljevene crvene paprike

Priprema: 
Zagrijte pećnicu na 180°C. Prerežite svaku tikvicu na pola po dužini i čajnom žličicom uklonite veći dio mesa. U lim za pečenje stavite kore tikvica i pospite ih paprom. Pecite dok ne omekšaju, 8 do 10 minuta. U međuvremenu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckane tikvice, luk i češnjak; pirjajte dok luk ne počne omekšavati, 3 do 4 minute. Umiješajte rajčice i marinara umak; kuhati uz povremeno miješanje dok tekućina ne ispari još oko 2 minute. Smjesu ravnomjerno rasporedite po brodićima od tikvica.  Ravnomjerno stavite ricottu, feferone i masline. Pospite parmezanom i mozzarellom. Uključite pećnicu i pecite bodiće dok sir ne porumeni, oko 5 minuta. Po vrhu stavite bosiljak i mljevenu crvenu papriku. 

Kruh od tikvica s borovnicama i limunom

Isprobajte ovaj jednostavan i zdrav recept za kruh od tikvica u koji su dodane borovnice, kraljice ljeta. Kombinacija cjelovitog pšeničnog brašna i zobi u tijestu čini ovaj kruh hranjivijim i zanimljivijim - ubrzo će postati vaša omiljena užina! Ispod pričitajte sastojke, a video pripreme možete pogledati i na linku

kruh s tikvicama i borovnicama
Shutterstock 

Sastojci:
½ šalice zobenih pahuljica
2 šalice bijelog integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
¾ žličice soli
2 velika jaja
1 šalica šećera
6 žlica ulja sjemenki grožđa
1 žlica limunove korice
1 ½ šalice nasjeckanih tikvica
2 šalice svježih borovnica
¼ šalice šećera
1 žličica soka od limuna
1 žlica prženih narezanih badema

Priprema: 
Zagrijte pećnicu, a kalup za pečenje kruha namastite sprejem za kuhanje. Ravnomjerno rasporedite zobene pahuljice na lim za pečenje. Lagano ih pecite, oko 10 minuta, a zatim pustite još 10 minuta da se ohlade. Premjestite zobene pahuljice u veliku zdjelu. Dodajte im brašno, prašak za pecivo i sol i promiješajte. U posebnoj posudi pomiješajte jaja, šećer, ulje, koricu limuna i tikvice te miješajte dok se sve ne sjedini.pomiješajte dvije smjese i na koncu ubacite borovnice.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup za kruh. Pecite dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, oko 65 minuta na 180°C. Pustite da se ohladi. U maloj posudi umutite šećer i sok od limuna dok ne dobijete glatku strukturu. Ohlađeni kruh prelijte glazurom i pospite bademima.