Maline, kupine, brusnice i borovnice snažni su antioksidansi i izvrsni su prehrambeni dodaci u borbi protiv starenja. Idealni su kao međuobrok zbog niske kalorične vrijednosti, a osobito su borovnice dobar odabir za ravan trbuh. Znanstvenici sa sveučilišta Texas Women‘s potvrđuju da je bobičasto voće, naročito borovnica, izvrsno za održavanje vitke linije jer sadrži polifenole koji umanjuju mogućnost pojave adipogeneze, tj. uvećanja masnih stanica.

Dobro je poznato koliko je učinkovita detoksikacija organizma važna za zdrav izgled kože i kose, a bobičasto voće upravo najjače djeluje na sustave koji izbacuju toksine iz organizma. Primjerice, elagična kiselina iz bobičastog voća pomaže u detoksikaciji jetara. Brusnice su izvrstan izbor za poboljšanje funkcije bubrega i mokraćnog mjehura, a višnje efikasno potiču izbacivanje viška mokraćne kiseline koja se javlja kod oboljelih od gihta i artritisa.

Dobra je vijest da ovi plodovi zadržavaju svoja ljekovita i pomlađujuća svojstva i kad su zamrznuti pa ih možete konzumirati i zimi, i to najbolje u napicima i smothiejima. Najnovije američko istraživanje, objavljeno u časopisu American Heart Association Journal, sugerira da borovnice mogu umanjiti rizik nastanka srčanog udara kod žena za čak 33 posto ako ih jedu dva do tri puta tjedno.