Za 2 osobe

4 svježe zrele smokve
1 žlica javorova sirupa
30 g pinjola
100 g graška (svježeg ili zamrznutog)
400 g mladog špinata
2 žlice maslinova ulja
½ žličice senfa
½ žličice sirupa od šipka (nara)
1 žlica bijelog aceta balsamica
sol
svježe mljeveni papar

Smokve operite, obrišite i narežite na polovine. U tavi zagrijte javorov sirup pa karamelizirajte smokve oko 5 minuta, položene odrezanom stranom prema dolje.
Pinjole nasuho popržite u tavi, zatim izvadite i ostavite sa strane da se ohlade.
U loncu s proključalom vodom blanširajte grašak. Ocijedite ga na situ i isperite ledeno hladnom vodom. Špinat očistite, operite i otresite.

Za dresing: u posudici izmiješajte ulje, senf, sirup od šipka, ocat, sol i papar. Stavite špinat i grašak u veliku posudu pa ih prelijte dresingom. Stavite salatu na tanjure i dodajte karamelizirane smokve. Pospite pinjolima.