Smokve su plod stabla fikusa koje pripada obitelji dudovki (Moraceae), a imaju jedinstven, sladak okus, mekanu i žvakaću teksturu te su ispunjene lagano hrskavim, jestivim sjemenkama. Svježe smokve su nježne i lako kvarljive, pa se često suše kako bi se sačuvale, a njihovim se sušenjem dobiva sladak i hranjiv sušeni plod u kojem se može uživati tijekom cijele godine, piše Good Food.

Porcija od 80gsvježih smokava računa se kao jedna od pet dnevnih porcija voća i povrća, što su otprilike dva srednje velika ploda, a 30gsušenih smokava računa se kao jedna od pet dnevnih porcija jer je to ekvivalent 80g svježeg voća.

Evo što sve nudi jedna porcija svježih smokava od 80g.

  • 34 kcal/148 KJ
  • 1,0 g proteina
  • 0,2 g masti
  • 7,6 g ugljikohidrata
  • 1,6 g vlakana
  • 160 mg kalija
  • 12 mg magnezija
  • 30 mg kalcija
  • 120 mcg karotena

Ovo voće nudi brojne zdravstvene prednosti, a ovo je 5 razloga zašto bismo ih trebali jesti.

1. Poboljšavaju zdravlje probavnog sustava

Smokve se često preporučuju za njegu i toniranje crijeva jer djeluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana. Vlakna koje pružaju također imaju prebiotička svojstva, hrane crijevne bakterije i promiču zdravo crijevno okruženje, što rezultira poboljšanjem probavnog zdravlja.

2. Bogate su antioksidansima

Smokve, posebno zrele, bogate su zaštitnim biljnim spojevima zvanim polifenoli. Ovi spojevi imaju zaštitna antioksidativna svojstva, što znači da pomažu spriječiti reakciju kisika s drugim kemikalijama i oštećenje stanica i tkiva, te su ključni za upravljanje oksidacijom.

3. Mogu podržati zdravi krvni tlak

Mnogi od nas konzumiraju previše natrija (soli) koji se nalazi u prerađenoj hrani. Visok unos natrija može dovesti do nedostatka kalija, a ova neravnoteža može uzrokovati visoki krvni tlak (hipertenziju). Prehrana bogata voćem i povrćem, uključujući svježe smokve, prirodno povećava razinu kalija i stoga se preporučuje za upravljanje krvnim tlakom. Studija koja je ispitivala specifične učinke ekstrakta smokve na životinjama pokazala je smanjenje krvnog tlaka kod onih s normalnim kao i hipertenzivnim očitanjima.

4. Mogu podržati zdravlje kostiju

Smokve su dobar izvor minerala koji su prijateljski prema kostima, uključujući kalcij, magnezij i fosfor. Smokve su posebno bogate kalcijem, a neke studije sugeriraju da sadrže 3,2 puta više kalcija nego drugo voće. Dobar izvor kalija može pomoći u suzbijanju urinarne ekskrecije kalcija, uzrokovane prehranom s visokim sadržajem soli, a to pomaže zadržati kalcij u kostima i kao rezultat može smanjiti rizik od osteoporoze.

5. Mogu poboljšati kvalitetu prehrane i pomoći u kontroli tjelesne težine

Prirodno bogate prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima, smokve mogu biti korisna prehrambena namirnica za poboljšanje nutritivne gustoće vaše prehrane i pomoći u kontroli tjelesne težine. Hrana bogata vlaknima pruža osjećaj sitosti i može smanjiti glad i žudnju za hranom dok ključni nutrijenti poboljšavaju upravljanje krvnim šećerom.