U 50-ima naše tijelo prolazi kroz niz novih izazova – koža gubi elastičnost, brže osjećamo umor i potrebu za odmorom, a određena hrana može izazvati nelagodu u trbuhu. Pravilna prehrana, uz redovitu i primjerenu fizičku aktivnost, ključna je za održavanje zdravlja. Potrebno je prilagoditi dnevni unos namirnica novom stilu života te izbjegavati masnu i prerađenu hranu koliko god je to moguće. Općenito, najbolje nam odgovaraju namirnice bogate proteinima i vlaknima, a riba, povrće, cjelovite žitarice pa čak i fermentirane namirnice trebaju svakodnevno biti na tanjuru.

Evo 3 dijete koje se smatraju najprikladnijima za žene u 50-ima.

1. Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana apsolutna je kraljica među dijetama jer osigurava konzumaciju svih hranjivih nutrijenata, a izbjegava sastojke koji usporavaju metabolizam. Bogata je masnoćama zdravim za srce, a ujedno je i ukusna i hranjiva. Ovaj tip prehrane uključuje namirnice kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orasi i sjemenke te zdrave masti. Ako vas zanima primjer tjednog jelovnika mediteranske dijete, pogledajte ovdje.

2. Dijeta 16:8

Dijeta 16:8, tzv. isprekidani ili povremeni post, vjerni je saveznik u mršavljenju, ali i poticanju metabolizma. Upravo se u 50-ima metabolizam značajno usporava pa ovaj tip prehrane moće povoljno djelovati na njega. Važno je odabrati 8-satni period u kojem ćete jesti. Na primjer, možete izabrati period od 12:00 do 20:00 ili od 10:00 do 18:00, a tijekom preostalih 16 sati ćete postiti - ovo uključuje i period noćnog sna, što olakšava post. 

3. Atlantska dijeta

Mediteranska prehrana i dalje se smatra najzdravijom opcijom, ali sve popularnija postaje njezina varijacija, odnosno atlantska dijeta. Ona je u mnogočemu vrlo slična mediteranskom tipu, ali nešto više obiluje hranom bogatom proteinima, odnosno mesom i mliječnim proizvodima pa je dobra opcija za one koji se ne mogu odreći ovih vrsta namirnica. Zdravi planovi prehrane uglavnom prednost daju morskim proizvodima u odnosu na mesne, ali kvalitetni komadi mesa, kao što su piletina ili teletina, imaju brojne zdravstvene prednosti ako se jedu u umjerenim količinama.