Intolerancija na gluten postaje sve češća, a karakterizira je nepovoljna reakcija na gluten, skupinu proteina prisutnih u pšenici, ječmu i raži. Postoji nekoliko poremećaja koji su povezani s ovom vrstom intolerancije, uključujući celijakiju, necelijakijsku osjetljivost na gluten i alergiju na pšenicu, piše Healthline.

Celijakija, koja pogađa oko 1% svjetske populacije, najteži je oblik intolerancije na gluten i može izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice, uključujući oštećenje crijeva i malapsorpciju hranjivih tvari.

Međutim, 0,5-13% ljudi može imati necelijakijsku osjetljivost na gluten - blaži, ali ipak neugodan poremećaj povezan s glutenom. Unatoč tome što ne uzrokuje trajna oštećenja crijeva kao celijakija, simptomi mogu biti vrlo slični i značajno utjecati na kvalitetu života. Evo nekih od najčešćih simptoma necelijakijske osjetljivosti na gluten.

1. Nadutost

Nadutost je kada osjećate da vam je trbuh natečen ili pun plinova nakon jela. Iako ovo neugodno stanje ima mnogo objašnjenja pa se najčešće ignorira, može se pojaviti kod ljudi koji su osjetljivi ili intolerantni na gluten zbog čega je izuzetno važno obratiti pažnju na ovaj tako učestali simptom. 

2. Proljev i zatvor

Povremeni proljev i zatvor su uobičajeni, ali mogu biti razlog za zabrinutost ako se događaju redovito. Kod osoba s osjetljivošću na gluten, konzumacija hrane koja sadrži gluten može izazvati ove probavne probleme.

3. Bol u trbuhu

Bol u trbuhu je česta i ima mnogo uzroka. Međutim, to je i najčešći simptom intolerancije na gluten. Ako imate intoleranciju na gluten, možete osjetiti bol i nelagodu u trbuhu nakon konzumacije glutena.

4. Glavobolje i migrene

Mnogi ljudi povremeno imaju glavobolje ili migrene. Neka istraživanja pokazuju da su osobe s intolerancijom na gluten sklonije migrenama nego druge osobe. Ako imate redovite glavobolje ili migrene bez očitog uzroka, moguće je da ste osjetljivi na gluten.

5. Umor

Osjećaj umora vrlo je čest i obično nije povezan s nekim stanjem. Međutim, ako se stalno osjećate vrlo umorno, moguće je da postoji neki osnovni uzrok. Osobe s intolerancijom na gluten sklone su umoru i iscrpljenosti, osobito nakon konzumacije hrane koja sadrži gluten.

6. Depresija i anksioznost

Osobe s intolerancijom na gluten čini se da su sklonije anksioznosti i depresiji nego oni bez osnovnih stanja. Nekoliko studija također je pokazalo da se osobe s depresijom i samoprijavljenom intolerancijom na gluten osjećaju bolje na bezglutenskoj dijeti.

7. Mentalna magla

"Mentalna magla" odnosi se na osjećaj nesposobnosti da jasno razmišljate. Često se opisuje kao zaboravnost, poteškoće u razmišljanju, osjećaj "zamućenosti" i mentalni umor. Mentalna magla je čest simptom intolerancije na gluten.