Iako prehrana ne može izliječiti rak, pravilna dijeta može igrati ključnu ulogu u podršci imunološkom sustavu, smanjenju nuspojava tretmana i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Nakon što je tijekom ožujka svojom objavom Kate Middleton objavila svoje zdravstveno stanje te potaknula razgovore o temi oboljenja od raka, rušeći pritom određene tabue, dokumentarac naziva „Secrets of the Royal Kitchen“ ili u slobodnom prijevodu „Tajne kraljevske kuhinje“ otkrio je njezin režim prehrane.

Kraljevski chef Graham Newbould osvrnuo se na prehrambene navike cjelokupne kraljevske obitelji otkrivajući i neobičan izbor isključivanja određenih namirnica, a temeljeno na nekim starim uvjerenjima pa čak i praznovjerju. Dok je sasvim logična navika izbjegavanje određenih morskih plodova poput školjki tijekom putovanja kako bi se spriječila mogućnost zaraze virusima i bakterijama ako su nepravilno kuhane, ova navika mogla bi vas iznenaditi. Čitava obitelj, već dugi niz godina izbjegava jesti sendviče trokutastog oblika. Vjeruje se kako je ova tradicija započela još za vrijeme kraljice Viktorije, a temelji se na sumnji kako je posluživanje takvih oblika, s „oštrim“ kutovima znak želje za svrgavanjem monarha s vlasti.

kate middleton.jpg
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia 

Premda tako ni Kate Middleton ne jede trokutaste sendviče, ističe se kako je oduvijek bila na zdravom režimu prehrane koja uključuje svježe namirnice, a prvenstveno voće i povrće iz samog vrta palače. Dan započinje smoothiejem koji osvježava, sadrži hranjive tvari potrebne za buđenje organizma, pomaže pri hidrataciji te je, zbog svoje tekuće forme lako probavljiv.

Njezina prehrana sadrži i mesne proizvode, a princezi bi u ovom periodu liječenja trebala izbjegavati šećer, alkohol, pšenicu, mliječne proizvode i gluten. Tijekom primanja kemoterapije savjetuje se izbjegavanje suplemenata, osim vitamina D3 koji, osim što podržava imunološki sustav, pomaže tijelu apsorbirati kalcij i fosfor čime se održava zdravlje kostiju. Inspirirani borbom Kate Middleton, donosimo nekoliko primjera zdravih obroka na kojemu će vam tijelo tijekom nadolazećih dana biti zahvalno. Nude uravnotežen način prehrane u kojoj se ne odričete mnogo, a pomažete osnažit organizam i imunološki sustav.

Doručak - Smoothie

Za potporu imunološkom sustavu, najbolje je odabrati namirnice bogate vitaminom C, antioksidansima i cinkom. Dan je korisno započeti smoothiejem koji upravo zbog toga sadrži kelj ili špinat, a može se zasladiti i s malo prirodnog zaslađivača – medom. Najbolje je dodati mu grčki jogurt ili kefir jer oba su izvori probiotika pa održavaju crijevnu floru zdravom. Za kraj, korisno je dodati i chia ili lanene sjemenke koje sadrže omega-3 masne kiseline i vlakna.

Sastojci:

  • 1 šaka špinata ili kelja
  • 1/2 šalice borovnica ili jagoda
  • 1 naranča (oguljena)
  • 1 žličica svježeg đumbira (naribanog)
  • 1 žlica meda
  • 1/2 šalice grčkog jogurta ili kefira
  • 1 žlica chia sjemenki ili lanenih sjemenki
  • 1/2 šalice vode ili bademovog mlijeka (za lakšu konzistenciju)

Sve sastojke stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Ručak - Pečeni losos s kvinojom i povrćem

recept sensa.jpg
Ella Olsson / Unsplash 

Sastojci:

  • 150 g fileta lososa
  • 1/2 šalice kvinoje
  • 1 šalica brokule (narezane na cvjetiće)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 mrkva (narezana na trakice)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 1 žličica svježeg đumbira (naribanog)
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Isperite kvinoju pod hladnom vodom, zatim je kuhajte u 1 šalici vode dok ne upije svu tekućinu (oko 15 minuta). Ostavite sa strane. Pomiješajte brokulu, papriku i mrkvu s 1 žlicom maslinovog ulja te dodajte malo soli i papra. Stavite povrće na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta, dok povrće ne omekša. Losos premažite ostatkom maslinovog ulja, začinite solju, paprom, sokom od limuna i naribanim đumbirom. Pecite u pećnici, s povrćem.

Večera - Pileća juha s povrćem i kurkumom

Sastojci:

  • 1 pileći file (narezan na kockice)
  • 1 mrkva (narezana na kolutiće)
  • 1 stabljika celera (narezana na komadiće)
  • 1 mala glavica luka (nasjeckana)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1/2 šalice graška
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • Sok od 1 limuna
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina

Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte mrkvu, celer i piletinu. Kuhajte nekoliko minuta, dok piletina ne počne smeđiti. Potom dodajte i kurkumu, crni papar, grašak i pileći temeljac. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša, a piletina bude skuhana.

Ovi obroci bogati su nutrijentima, a organizmu nude raznovrstan i tijekom dana kvalitetno raspoređen unos tvari koje su potrebne za jačanje imuniteta. Osim smoothieja koji možete piti svakodnevno, a ostatak od doručka konzumirati i kao međuobrok koji hrani i podiže energiju, poželjno je, bez obzira na zdravstveno stanje spravljati ove recepte na tjednoj bazi. Posebno je korisno jesti juhe koje su lagane, brzo se spravljaju te nude široke mogućnosti pripreme.