Sku[a je prepoznatljiva po duguljastom tijelu prekrivenom plavim, zelenkastim i srebrnim nijansama, s karakterističnim tamnim prugama duž leđa. Nema ljuske na trbuhu, što je čini glatkom na dodir, a tradicionalno se spravlja u jelima diljem Jadranskog mora.
Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinade i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog okusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.
Skuša je bogata omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Konzumacija skuše pomaže u povećanju razine HDL (dobrog) kolesterola, koji pomaže ukloniti višak kolesterola iz krvnih žila i vratiti ga u jetru, gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela.
Viša razina HDL kolesterola povezana je s manjim rizikom od srčanih bolesti. Visoka razina triglicerida povezana je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Redovit unos omega-3 masnih kiselina može smanjiti razinu triglicerida za čak 15-30%.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju razine LDL (lošeg) kolesterola. LDL kolesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može dovesti do ateroskleroze (otvrdnjavanja arterija) i povećanog rizika od srčanog udara. Smanjenjem razine LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih žila.
Konzumacija skuše pomaže u povećanju razine HDL (dobrog) kolesterola, koji pomaže ukloniti višak kolesterola iz krvnih žila i vratiti ga u jetru, gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela. Viša razina HDL kolesterola povezana je s manjim rizikom od srčanih bolesti.
Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase. Također je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji stanice štiti od oksidativnog stresa.Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je pri zaštiti djelovanja štitnjače.
Skuša je ukusna i može se pripremati na različite načine no treba izbjegavati prženje u dubokom ulju jer to može poništiti neke zdravstvene prednosti ribe. Konzumacija skuše dva do tri puta tjedno može značajno pridonijeti smanjenju kolesterola i zaštiti srca. Kako biste se već ovih dana zasladili najzdravijom ribom u Jadranskom moru, u nastavku vam donosimo i jedan recept.
Skuša s Mango Salatom i Avokadom
Ovo jelo je lagano, zdravo i savršeno za ljeto. Pruža bogat okus skuše u kombinaciji s osvježavajućom mango salatom, a sve to uz nisku razinu zasićenih masti i bogatstvo omega-3 masnih kiselina.
Sastojci za skušu:
- 4 fileta svježe skuše (oko 150-200 g svaki)
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 1 čajna žlica dimljene paprike
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Sastojci za salatu:
- 1 zreli mango, oguljen i narezan na kockice
- 1 zreli avokado, oguljen i narezan na kockice
- 1 crvena paprika, narezana na kockice
- 1 krastavac, narezan na kockice
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra (ili peršuna)
- Sok od 1 limete (ili 1 limuna)
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, dimljenu papriku, sol i papar. Premažite filete skuše ovom marinadom i ostavite ih da odstoje 15-20 minuta kako bi upili okuse. Zagrijte grill ili tavu na srednje jakoj vatri. Ako koristite tavu, premažite je s malo maslinovog ulja. Pecite filete skuše 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i lako se odvajaju vilicom.
Pomiješajte kockice manga, avokada, crvene paprike, krastavca i crvenog luka. Napravite preljev koji sadrži sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar. Prelijte ga preko salate i lagano promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili. Nasjeckani korijandar dodajte pri samom kraju.