Popis svih blagodati ovog povrća uistinu je podugačak. Od protuupalnih svojstava do zaštite od srčanih bolesti i raka, poriluk je rijetko moćna biljka i namirnica koju vrijedi uključiti u prehrambene navike. Podrijetlom s Mediterana i središnje Azije, stoljećima je bio sastavni dio mnogih europskih dijeta, a nalazi se u mnogim receptima diljem svijeta, stoga se s lakoćom možete inspirirati pri njegovom uvrštavanju u jelovnik.

Odličan je izvor vitamina A, K i C, kao i vlakana. Uključujući i antioksidansima kojima je bogat pomaže tijelu boriti se protiv oksidacije koja oštećuje stanice i pridonosi pojavi bolesti poput dijabetesa. Oni su također izvrstan izvor alicina, istog blagotvornog spoja sumpora koji češnjaku daje antimikrobna svojstva, svojstva snižavanja kolesterola i potencijalna antikancerogena svojstva. Istraživanja sugeriraju kako osobe koje redovito konzumiraju ovu namirnicu imaju do 46% niži rizik za razvoj raka želuca u odnosu na osobe koje ga ne jedu.

 No, alicin ujedno inhibira specifične enzime u jetri, odgovorne za proizvodnju kolesterola, a kao spoj koji sadrži sumpor prirodno može umanjiti razinu lošeg kolesterola, što je posebno važno za one u opasnosti od srčanih bolesti. Prema istraživanjima objavljenima na Healthline magazinu, otkriveno je kako upravo poriluk sadrži one korisne spojeve koji štite srce. Na primjer, kemferol u poriluku ima protuupalna svojstva. Hrana bogata kaempferolom povezana je s nižim rizikom od srčanog udara ili smrti zbog bolesti srca.

Poriluk je bogat prebioticima, koji su vrsta vlakana koja hrane korisne bakterije u crijevima i pospješuju apsorpciju hranjivih tvari, eliminiraju štetne otpadne tvari u vašem tijelu, potiču kretanje hrane kroz crijeva i izlučivanje probavnih tekućina. Hrana bogata vlaknima, kao što je poriluk, također može pomoći u smanjenju upale kako bi se zaštitila od stanja poput sindroma propusnih crijeva.

Ne samo kako vas štiti već je i vaš saveznik u mršavljenju jer njime dobivate i nutrijente, ali ne i kilograme. Važno je ipak zapamtiti nekoliko stvari pri pripremi poriluka. Birajte dugačke, čvrste, bijele stabljike sa zdravom lukovicom i izbjegavajte onaj koji je požutio. Ako je čuvan u papirnatom ručniku u hladnjaku, može ostati svjež i do tjedan dana.

No, prije no što krenete u istraživanje receptura s ovom namirnicom zapamtite kako premda je praktički antialergijski, sadrži organske kiseline - oksalate čije nakupljanje u tjelesnim tekućinama kod pojedinaca može izazvati neke komplikacije. To vrijedi za one koji imaju neliječene probleme sa žučnim mjehurom ili bubrezima pa se njima savjetuje razgovor s liječnikom o postupku uvođenja u prehranu.