Konzumiranjem svježeg ili sušenog peršina u šalici vruće vode, organizam se može opskrbiti s nekoliko hranjivih tvari i antioksidansa koji su ključni za zdravlje. Osim toga, jednostavan je za pripremu, isplativ i ukusan, što ga čini izvrsnim dodatkom zdravoj prehrani, piše Healthline.

Evo 5 iznenađujućih prednosti čaja od peršina.

1. Visok udio antioksidansa

Peršin je izvrstan izvor antioksidansa - snažnih spojeva koji pomažu obraniti stanice od oštećenja potencijalno štetnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Smatra se kako upravo antioksidansi igraju središnju ulogu u zdravlju i bolesti, a neka istraživanja pokazuju da bi mogli štititi od kroničnih stanja poput bolesti srca, dijabetesa i raka. Također, peršin može smanjiti oksidativni stres i spriječiti oksidaciju LDL kolesterola, što je ključno za prevenciju ateroskleroze.

2. Pomaže u sprječavanju bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci su tvrde mineralne naslage koje se stvaraju u bubrezima i uzrokuju jaku, oštru bol u leđima, boku i trbuhu. Peršin može povećati mokrenje, smanjiti izlučivanje kalcija i povećati kiselost urina u liječenju bubrežnih kamenaca.

3. Dobar izvor vitamina C

Čaj od peršina bogat je vitaminom C, koji je potreban za rad imunološkog sustava, sintezu kolagena, zacjeljivanje rana, apsorpciju hranjivih tvari i formiranje kostiju. Zapravo, porcija od 1/4 šalice (15 grama) osigurava gotovo 20 mg vitamina C - oko 22% preporučene dnevne vrijednosti.

4. Regulacija menstruacije

Čaj od peršina obično se koristi kao prirodni lijek za probleme povezane s menstruacijom i razinom hormona. Konkretno, sadrži određene spojeve koji mogu utjecati na proizvodnju estrogena i pomoći u ravnoteži hormona.

5. Poboljšava kontrolu šećera u krvi

U mnogim dijelovima svijeta, poput Turske, peršin se koristi kao prirodni način snižavanja razine šećera u krvi. Zanimljivo je kako su i neke novije studije potvrdile da čaj od peršina može imati antidijabetička svojstva i pomoći u boljoj kontroli šećera u krvi.