Pijenje kave može biti zdravo jer sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upala, čime doprinosi općem zdravlju. Umjerena konzumacija kave povezana je sa smanjenjem rizika od nekoliko bolesti, a također može poboljšati mentalnu budnost, raspoloženje i fizičku izvedbu. Međutim, prekomjerna konzumacija ima negativne učinke, od kojih su nesanica, anksioznost i probavne smetnje samo neke od njih.

Nedostaci ispijanja kave:

  • Ne preporučuje se piti je na prazan želudac, jer kava izaziva sintezu hormona kolecistokinina koji pokreće probavu. Ako je želudac prazan, onda se nema što probaviti - kao rezultat toga, postoji rizik od razvoja simptoma žgaravice i gastritisa.
  • Kava povećava kiselost želuca, krvni tlak i uzrokuje poremećaje sna.
  • Konzervansi u kavi negativno utječu na metabolizam i uzrokuju razvoj celulita.
  • Osnažujući učinak kave poboljšava performanse sat vremena nakon ispijanja napitka, a nakon još sat vremena možete se osjećati pospano.
  • Kava se ne preporučuje ženama tijekom trudnoće i dojenja. Kofein prolazi placentu, uzrokujući smanjenje željeza (Fe) i drugih minerala u majčinom mlijeku.
  • Kava stvara ovisnost, a prekomjerna konzumacija dovodi do dehidracije.

Dobrobiti kave:

  • Kava sadrži antioksidanse koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela. Ovi antioksidansi bore se protiv malignih neoplazmi, određenih srčanih patologija, dijabetes melitusa i parkinsonizma.
  • Kava pomaže u otklanjanju glavobolje širenjem krvnih žila u mozgu.

Zašto se ne preporučuje piti kavu ujutro nakon ustajanja?

Hormon kortizol tijelo sintetizira tijekom dana, pomaže nam da se probudimo ujutro i zaspimo navečer. Ujutro je razina kortizola najviša, a ispijanjem kave u to vrijeme blokirat ćemo sintezu tog hormona i nakon nekog vremena poželjeti spavati. Proizvodnja kortizola javlja se između 6 i 9 ujutro, a vrhunac je u 8 i 9 ujutro, tako da je optimalno vrijeme za šalicu kave 10 sati ujutro ili nakon ručka.

Što se događa ako se odreknete kave?

1. Tijelo će bolje apsorbirati vitamine

Kofein uništava vitamin B i smanjuje koncentraciju minerala kao što su Fe, K, Zn, Ca u tijelu. Samo 1 šalica odgađa apsorpciju kalcija za 3 sata. Osim toga, kofein ispire mineral kalcij iz tijela, a koštano tkivo postaje lomljivo.

2. Možete smršavjeti

Prestanak pijenja kave može indirektno pridonijeti gubitku težine smanjenjem unosa dodatnih kalorija iz šećera i vrhnja, stabilizacijom hormona stresa poput kortizola, poboljšanjem kvalitete sna i smanjenjem probavnih smetnji. Međutim, ključni faktori za kontrolu težine uključuju uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, adekvatan san i upravljanje stresom.

3. Imunološki odgovor će se povećati

Dok umjerena konzumacija kofeina obično nije štetna za imunološki sustav, prekomjerna konzumacija može utjecati na endokrini sustav, uključujući funkciju štitnjače kod osjetljivih osoba. Održavanje ravnoteže i umjerenosti je ključno.

Izvor: Stil.rs