Narcisi imaju smisao za suptilno potkopavanje vašeg samopouzdanja i vlastite vrijednosti naizgled ležernim primjedbama. Pravi je izazov prepoznati ovakve komentare koji nisu nimalo bezopasni, a borba protiv njih uključuje rad na vlastitom samopoštovanju, navodi Hack Spirit.

Evo koje rečenice narcisi uzastopno ponavljaju u ljubavnom odnosu.

1. "Preosjetljiv/a si."

Na prvi pogled ovo bi se moglo činiti kao bezazlen komentar. Međutim, to je klasična taktika manipulacije koju koriste narcisi. Cilj je natjerati vas da preispitate svoje osjećaje i reakcije. Ova fraza je u biti gaslighting - tjera vas da sumnjate u vlastita iskustva i emocije. Narcis to koristi kako bi odvratio krivnju, pretvarajući svaku raspravu ili neslaganje u vašu grešku jer ste "previše osjetljivi".

2. "Želim samo ono što je najbolje za tebe."

Iznenađujuće, jedna od najčešćih fraza koju će narcis upotrijebiti je: "Želim samo ono što je najbolje za tebe." Čini vam se da je osoba izuzetno brižna, ali ovo je prikrivena taktika manipulacije. Narcis koristi ovu frazu kako bi opravdao svoje kontrolirajuće ponašanje, čineći da izgleda kao da sve rade u vašem najboljem interesu. U stvarnosti, ono što govore je da upravo oni znaju što je bolje za vas od vas samih. To je suptilan način odbacivanja vaših misli i mišljenja, čineći vas ovisnim o njihovoj prosudbi.

3. "Nikada to nećeš moći učiniti."

Ovo je moćan alat koji se koristi za potkopavanje vašeg samopouzdanja i samopoštovanja. Narcisi koriste ovu frazu kako bi u vaš um posijali sjeme sumnje u vlastite sposobnosti. Cilj je učiniti da se osjećate ovisno o njima i ograničiti vaš osobni rast. To je način da vas kontroliraju tako da vjerujete kako ste nesposobni i zapravo trebate njihovo vodstvo ili pomoć.

4. "Ne sjećam se da sam to rekao/la."

Ovo je klasična tehnika gaslightinga, osmišljena kako bi vas natjerala da posumnjate u vlastito pamćenje i percepciju. Narcis koristi ovu frazu kako bi poricao bilo kakvu odgovornost za svoje bolne riječi ili postupke, što vas tjera da preispitate vlastitu verziju događaja. S vremenom to može ozbiljno narušiti vaše samopouzdanje i vlastitu vrijednost.

5. "Zar ne možeš prihvatiti šalu?"

Iako se može činiti bezopasnim, ovaj izraz može biti i razoran alat u arsenalu narcisa. Često se koristi kao prikrivanje nakon što su rekli nešto povrijeđeno ili uvredljivo. Percipirajući uvredu kao šalu, narcis prebacuje krivnju na vas. Osjećate se kao da pretjerano reagirate, da ste previše osjetljivi ili vam nedostaje smisla za humor. U stvarnosti, oni koriste humor kao masku za svoje okrutne primjedbe.