Starenje je neizbježno, ali način na koji starimo uvelike ovisi o nama. Rituali koje prakticiraju pojedinci mladenačkog duha ne samo da ih održavaju fizički aktivnima, nego čine njihov um oštrim i duh pozitivnim, piše Hack Spirit.

Ovo je 5 najučestalijih rituala koji odražavaju našu mladenačku osobnost, bez obzira na to koliko zaista imamo godina. 

1. Prihvaćanje učenja

Jedna od ključnih osobina onih koji tijekom starenja održavaju mladenački duh je stalna žeđ za učenjem. Oni prepoznaju da učenje ne prestaje kada završite školu ili fakultet, a svoje slobodno vrijeme često ispunjavaju knjigama, dokumentarnim filmovima, online tečajevima i drugim obrazovnim resursima. Ne boje se zadubiti u nove teme ili područja interesa.

 2. Vježbanje svjesnosti

Pomnost nije samo moderna riječ, nego svakodnevni ritual koji pojedinci s mladenačkim načinom razmišljanja često prakticiraju. Ostajući prisutni i potpuno angažirani u trenutku, sposobni su dublje cijeniti život. Istraživanja su pokazala da svjesnost može smanjiti stres i tjeskobu, poboljšati pamćenje i fokus, pa čak i usporiti proces starenja na staničnoj razini.

3. Njeguju dobre odnose

Ljudi koji s godinama održavaju mladenački način razmišljanja shvaćaju važnost ljudske povezanosti. Oni se ne izoliraju već aktivno traže i njeguju odnose. To može biti druženje s prijateljima uz šalicu kave, provođenje kvalitetnog vremena s obitelji ili volontiranje u zajednici - u svakom slučaju, trude se ostati društveno angažirani. Osim toga, veliku pažnju posvećuju i ljubavnom odnosu.

 4. Vježbaju zahvalnost

U srcu mladenačkog načina razmišljanja je osjećaj zahvalnosti. Oni koji stare s milošću i energijom često njeguju dnevni ritual priznavanja blagoslova u svom životu. Bilo da pišu dnevnik zahvalnosti, u tišini se zahvaljuju tijekom jutarnje kave ili izražavaju zahvalnost voljenoj osobi, važno im je usredotočiti se na pozitivnost i obilje.

5. Imaju dobru rutinu spavanja

San se često zanemaruje, ali on je ključan element u održavanju mladenačkog načina razmišljanja kako starimo. Oni kojima je prioritet dobar san često otkrivaju kako imaju više energije i pozitivnosti tijekom dana. Spavanje daje našem tijelu i umu priliku da se poprave, pomlade i pripreme za sljedeći dan. Štednja na snu dovodi do umora, slabe koncentracije, pa čak i preranog starenja.