Svima je poznat osjećaj kada nas omražena budilica probudi iz slatkog sna u najzanimljivijem trenutku. Dugo nam treba da dođemo k sebi, shvatimo gdje smo i kasnije se cijeli dan osjećamo preopterećeno. Ipak, postoji način da se uvijek lako probudite.

Tijekom sna osoba prelazi između dvije glavne faze sna: brzog i sporog sna. Dobar san sastoji se od 5-6 takvih cjelovitih ciklusa. Znanstvenici su izračunali trajanje svakog od njih, što je omogućilo saznanje vremenskog razdoblja kada će tijelo biti u REM fazi sna, a u to se vrijeme najlakše probuditi.

Čovjek u prosjeku zaspi za 15 minuta, pa ako se trebate probuditi u 6 ujutro, najbolje je leći u 20:45 ili 22:15. Naravno, ako su san i prehrana zdravi i ispravni, onda bi se nakon spavanja od 7 sati osoba trebala probuditi sama.

U koje vrijeme trebamo ići spavati?

Najbolje vrijeme za spavanje i odmor je od 21-00 do 00-00. Prije ponoći 1 sat sna računa se kao 2 sata, što potvrđuju i suvremeni znanstvenici. Ponoć je vrijeme odmora cijele prirode, jer je sunce u najnižem položaju. Sunce je odgovorno za zakone vremena, pa su dnevna rutina i prehrana usko povezani sa sunčevom aktivnošću.

U ovom trenutku ljudski živčani sustav počiva. Da biste to potvrdili, možete provesti eksperiment:

  • Idite u krevet u 21:00, a zatim se probudite u 1:00 ili 2:00. I osjećat ćete se kao da ste se dobro naspavali. Na Istoku mnogi ljudi žive prema ovom režimu.

U koje vrijeme bismo trebali ustati ujutro?

Od 2-00 do 6-00 posebna energija je aktivna, što daje entuzijazam i vedrinu. Koja energija djeluje u vremenskom razdoblju u kojem se čovjek budi, tada će se djelovanje takve energije osjetiti tijekom dana. Stoga se trebate probuditi između 2 i 6 ujutro i bit ćete cijeli dan pod utjecajem vata energije – vedrine. Na Istoku se ovo vrijeme naziva vrijeme svetaca.

Japanski znanstvenici također su proveli istraživanje o vremenu prije izlaska sunca i otkrili sljedeće: U vrijeme prije zore posebne sunčeve zrake prodiru u atmosferu i izazivaju poseban učinak u tijelu. U ovom trenutku tijelo radi na dva načina, noću i danju, odnosno u pasivnom i aktivnom načinu rada. I upravo u tom trenutku dolazi do prijelaza iz noćnog u dnevni način rada.

Ako osoba spava u ovom trenutku, tada se to prebacivanje ne događa. Zatim cijeli dan radi u oslabljenom načinu rada i bori se s pospanošću jer je u krivom režimu. Otuda stalna upotreba kave i čaja, koji su blaga opojna sredstva.

Također, ovaj vremenski period (od 2 do 6 sati) je odličan za čišćenje organizma pa ako se osoba rano probudi, tada se tijelo prirodno čisti i oslobađa od toksina.

Izvor: Stil.rs