Matičnjak je biljka s mirisom limuna koja dolazi iz iste porodice kao i metvica. Biljka je porijeklom iz Europe i zapadne Azije, ali se uzgaja diljem svijeta, navodi Healthline.

U nastavku donosi 5 osvnonih prednosti ove biljke.

1. Pomaže u oslobađanju od stresa

Za matičnjak se kaže kako smiruje simptome stresa, pomaže u opuštanju i podiže raspoloženje. Studija iz 2004. godine pokazala je da uzimanje matičnjaka ublažava negativne učinke psihičkog stresa. Sudionici koji su uzimali matičnjak sami su izvijestili o povećanom osjećaju smirenosti i smanjenom osjećaju budnosti.

2. Smanjuje tjeskobu i potiče kognitivnu funkciju

Matičnjak se može koristiti za smanjenje simptoma tjeskobe, poput nervoze i razdražljivosti. Osim toga, studija iz 2014. godine proučavala je učinke matičnjaka na poboljšanje kognitivnih funkcija. Od sudionika se tražilo da rade kognitivne zadatke koji uključuju pamćenje, matematiku i koncentraciju. Rezultati ovih računalnih zadataka pokazuju kako su sudionici koji su konzumirali matičnjak bili bolji od onih koji nisu.

3. Ublažava nesanicu i druge poremećaje spavanja

Kombinacija matičnjaka s valerijanom pomaže u ublažavanju nemira i poremećaja spavanja poput nesanice. Opuštajući učinak matičnjaka može olakšati ulazak u stanje spavanja i omogućiti tijelu prirodno slijediti svoj cirkadijalni ritam.

4. Otklanja probavne smetnje

Ako imate česte bolove i nelagodu u trbuhu, matičnjak može pozitivno utjecati na vašu probavu. Njegova protuupalna svojstva smanjuju upalu u probavnom sustavu, dok antibakterijski učinak pomaže u borbi protiv infekcija koje mogu uzrokovati probavne tegobe.

5. Smanjuje menstrualne grčeve

Postoje i istraživanja koja sugeriraju da se matičnjak može koristiti za ublažavanje menstrualnih grčeva i predmenstrualnog sindroma (PMS). Studija iz 2015. godine istraživala je učinak matičnjaka na smanjenje intenziteta grčeva kod 100 srednjoškolki. Djevojke su uzimale ili esenciju matičnjaka ili placebo tijekom tri uzastopna menstrualna ciklusa. Analiziran je intenzitet simptoma PMS-a prije te jedan, dva i tri mjeseca nakon ispitivanja. Grupa koja je uzimala matičnjak prijavila je značajno smanjenje simptoma.