Koža gubi elastičnost kako starimo jer se proizvodnja kolagena s vremenom usporava. Ovaj proces može biti pogoršan raznim čimbenicima, uključujući izlaganje suncu, zagađenje i određene životne navike, piše Healthline.

Genetika igra ulogu u tome kako koža s vremenom stari, a to je poznato kao intrinzično starenje. Iako je neizbježno da će se bore pojaviti u nekom trenutku, dobra njega kože može uvelike doprinijeti da ona ostane bez bora što je dulje moguće.

Ovo je 7 čimbenika načina života koji mogu pomoći da vaša koža izgleda zdravo i mladoliko.

1. Zaštitite se od sunca

Dobro je poznata činjenica kako izlaganje suncu može oštetiti kožu, dovesti do preranog starenja i bora. Prema studiji iz 2013. godine, redovita upotreba kreme za sunčanje ima sposobnost usporavanja znakova starenja kože. Kako biste zaštitili svoju kožu od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka sunca, važno je nanositi SPF između 30 i 50 svaki dan, čak i ako je oblačno. UV zrake još uvijek mogu prodrijeti kroz oblake, stoga nemojte preskočiti kremu za sunčanje samo zato što nije sunčano.

2. Koristite retinoid

Retinoidi su jedan su od najproučavanijih sastojaka protiv starenja. Oni također potiču regeneraciju kože i mogu pospješiti stvaranje novih krvnih žila, što poboljšava cjelokupni izgled i teksturu kože. Postoji pet glavnih tipova retinoida, svaki s različitim stupnjevima jačine. Neki su dostupni u obliku krema i gelova koje možete kupiti u slobodnoj prodaji, dok su drugi dostupni samo na recept.

3. Hidratacija

Hidratantne kreme pomažu nahraniti kožu. Ovo je osobito važno kako starite i vaša koža postaje suša, što je čini sklonijom borama. Istraživanja pokazuju da je korištenje hidratantne kreme koja sadrži hijaluronsku kiselinu i vitamin C posebno učinkovito u sprječavanju stvaranja ili produbljivanja bora.

4. Ostanite hidrirani iznutra

Pitka voda neophodna je za dobro zdravlje. Vaše tijelo treba vodu za gotovo svaku funkciju koju obavlja. Osim vitalnih funkcija poput ispiranja toksina iz tijela, pomaganja probavi i reguliranja tjelesne temperature, voda također može pomoći da vaša koža bude zdrava i hidratizirana iznutra.

5. Jedite hranu bogatu vitaminima

Velika nizozemska studija iz 2019. godine koja je uključivala više od 2700 sudionika otkrila je kako su prehrambene navike povezane s borama na licu, posebno kod žena. Prema studiji, žene čija prehrana uključuje veliku količinu crvenog mesa i nezdrave grickalice imaju više bora na licu nego one koje u svoju prehranu uključuju više voća. Hrana koja ima visoka protuupalna ili antioksidativna svojstva također može poboljšati elastičnost kože i zaštititi je od oštećenja kože i preranog starenja.

6. Spavajte na leđima

Prema studiji iz 2016. godine, vaš položaj spavanja može utjecati na stvaranje bora. Studija je pokazala da su ljudi koji spavaju na boku ili trbuhu skloni mehaničkim silama kompresije, što može ubrzati nastajanje bora, ali i izobličiti kožu lica. Jedan od načina da to spriječite je pokušati spavati na leđima umjesto na boku ili trbuhu.

7. Nemojte pušiti

Duhanski dim oštećuje kolagen i elastin, vlakna koja koži daju elastičnost i snagu. Također, nikotin u cigaretama uzrokuje sužavanje krvnih žila, a to smanjuje dotok krvi u kožu. Kao rezultat toga, koža ne dobiva dovoljno kisika. Također, ograničava važne hranjive tvari, poput vitamina A koji je važan za kožu.