Kava je odličan jutarnji napitak, i ako je pijemo u preporučenim količinama, nudi brojne benefite. Osim što pojačava našu energiju i čini nas budnijima, uz jedan dodatak pomaže nam čak i u gubljenju kilograma, piše Eat This, Not That.

Prema nutricionistkinji i autorici knjige "The Candida Diet" Lisi Richards, neke vrste zaslađenih kava mogu dodati kalorije i masnoće u našu prehranu bez da to primijetimo. Dodaje kako je teško odviknuti se od zaslađenih ili aromatiziranih kava kada postanu navika, pa je bolje pokušati započeti dan s običnom crnom kavom.

Ali kako poboljšati običnu crnu kavu za bolji učinak na mršavljenje? Richards predlaže neočekivan dodatak: cimet.

Cimet potiče termogenezu u tijelu, što rezultira većom potrošnjom kalorija. Ovaj je začin prirodni sastojak koji se lako koristi i može biti organska alternativa termogenim dodacima prehrani, prema studiji objavljenoj u časopisu Metabolism. Umjesto konzumiranja složenih i umjetnih pilula za mršavljenje, jednostavno pospite cimet u svoju kavu i ostvarite iste koristi za gubitak kilograma.

Cimet je poznat kao medicinski moćan začin s brojnim pozitivnim učincima koji nadilaze samo ravan trbuh. Pokazao je obećavajuće rezultate u kontroli šećera u krvi, a njegova antioksidativna svojstva istražuju se u vezi s demencijom i drugim stanjima. Osim toga, cimet jednostavno ima dobar okus. Iako može podsjećati na jesen ili blagdanska okupljanja, dodavanje cimeta u kavu ne mora biti sezonska tradicija. "Promjenom načina na koji pripremamo kavu, možemo izbjeći debljanje i pomoći u mršavljenju," zaključuje stručnjakinja za prehranu.