Masna jetra je stanje koje često prolazi neopaženo jer obično nema izražene simptome, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi. Nepravilna prehrana nije jedini krivac za nakupljanje masnoća u jetri. Ova bolest može napredovati do nealkoholne masne jetre, koja se najčešće dijagnosticira ultrazvučnim pregledom abdomena. Neliječena masna jetra može izazvati značajna oštećenja jetre i na kraju dovesti do ciroze, opasnog stanja po život.

Faktori rizika

Liječnici ističu da određeni faktori rizika, poput starije dobi i dijabetesa, mogu dodatno pogoršati stanje. Prepoznavanje i kontrola navika koje doprinose nakupljanju masnoća u jetri ključni su za prevenciju. Stručnjaci navode 5 glavnih faktora rizika za razvoj masne jetre:

  • Pretilost
  • Povišen šećer u krvi
  • Visoka razina triglicerida
  • Nezdrava ili neredovita prehrana
  • Apneja za vrijeme spavanja

Apneja za vrijeme spavanja i masna jetra

Iako apneja za vrijeme spavanja može djelovati kao neobičan faktor rizika, istraživanja su pokazala da opstruktivna apneja može uzrokovati nealkoholnu masnu bolest jetre povećanjem inzulinske rezistencije, dislipidemije i upale.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Iako masna jetra obično nema simptome, neki znaci mogu ukazivati na ovu bolest. To je tamna stolica i tamna mokraća, što su simptomi koje mnogi ne bi povezali s masnom jetrom. U slučaju pojave ovih simptoma, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.

Budući da masna jetra može biti tiha bolest bez simptoma, važno je redovno kontrolisati faktore rizika i održavati zdrav način života kako bi se spriječila ozbiljna oštećenja jetre. Pravovremena dijagnoza i liječenje ključni su za očuvanje zdravlja jetre.

Izvor: Mondo.rs