Iako razne kreme, uređaji protiv starenja, dodaci za dugovječnost i dijete koje obećavaju vraćanje vremena mogu pomoći da se osjećate mlađe, možda postoji jednostavniji način za usporavanje procesa starenja.

Istraživanja sugeriraju kako jedno piće može ubrzati starenje, a njegovo uklanjanje iz prehrane moglo bi pomoći u sprječavanju preranog starenja, navodi Eat This, Not That.

Kada je riječ o starenju, nema goreg pića od gaziranog pića zaslađenog šećerom. Poznato je da redovito pijenje takvih napitaka dovodi do povećanja rizika od debljanja i određenih bolesti, a istraživanja pokazuju da može čak negativno utjecati na vaše tijelo na staničnoj razini. Sve te komponente pridonose nezdravijem i bržem starenju. 

"Redovita konzumacija pića zaslađenih šećerom može vas u konačnici izložiti riziku od raznih bolesti poput pretilosti, bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i drugih", kaže dijetetičarka Amy Goodson.

gazirana pića ubrzavaju starenje
Shutterstock 

Budući da rizik od ovih bolesti automatski raste kako starimo, konzumacija prekomjerne količine šećera svakako nije od pomoći.

Ovo su 3 osnovna razlika zbog kojih je potrebno izbaciti ovu vrstu pića iz svakodnevne konzumacije.

1. Povećanje rizika od pretilosti

Konzumacija velikih količina šećera može dovesti do prekomjerne tjelesne težine, što je povezano s brojnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

2. Inzulinska rezistencija i dijabetes

Redovita konzumacija šećernih pića može dovesti do razvoja inzulinske rezistencije, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

3. Upala i oksidativni stres

Šećer može potaknuti upalne procese u tijelu i povećati oksidativni stres, što doprinosi starenju i razvoju kroničnih bolesti.