Ključ sretnoga života nije jednostavno pronaći, ali upravo je takav život cilj svakoga pojedinca. Različiti psihološki, filozofski ili etički pravci nude svoje smjernice za postizanje boljitka u svakodnevici, a švicarski psihijatar i psihoanalitičar Carl Gustav Jung također je ponudio formulu za sreću.

"Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što izaberem postati", izjavio je Jung jednom prilikom i time postavio jasna načela potpune ispunjenosti i predanosti postizanju sretnoga života. Ova izjava ukazuje na važnost osobne odgovornosti i moć izbora koju svatko od nas posjeduje u oblikovanju vlastitog života. Prema Jungu, pojedinci nisu definirani isključivo svojim prošlim iskustvima i traumama, već imaju sposobnost da svojom voljom i odlukama kreiraju budućnost koju žele.

Jungova misao naglašava slobodu koju svatko od nas ima u stvaranju vlastitog identiteta i životnog puta. Bez obzira na to što nam se dogodilo u prošlosti, naš odgovor na ta iskustva i budući izbori određuju tko ćemo postati. Ovaj princip samoodređenja je ključan za postizanje sreće jer potiče pojedinca da preuzme kontrolu nad svojim životom i aktivno radi na ostvarivanju svojih ciljeva i želja.

Kroz Jungove ideje, možemo razumjeti da sreća nije nešto što dolazi izvana ili je rezultat vanjskih okolnosti, već je duboko povezano s našim unutarnjim stavovima, izborima i perspektivom. Stoga, rad na sebi, prepoznavanje vlastitih potencijala i svjesno donošenje odluka koje nas približavaju našim vrijednostima i željama, predstavljaju temeljne korake ka ostvarivanju sretnoga života