Naša se tijela oslanjaju na različite hranjive tvari kako bi podržala prirodni proces starenja. Određena vrsta hrane može pomoći u usporavanju znakova starenja, kao i promicanju zdrave kože, piše Healthline.

Evo 10 hranjivih namirnica koje potiču zdravo starenje.

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja na svijetu. Bogato je zdravim mastima i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i oksidativnog oštećenja uzrokovanog neravnotežom slobodnih radikala u tijelu.

2. Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su nestabilne molekule nastale kao nusprodukt normalnog funkcioniranja stanica. Također se mogu formirati kao odgovor na stresore iz vanjskog okruženja, poput ultraljubičastog (UV) svjetla ili duhanskog dima. Slobodni radikali mogu oštetiti vaše stanice ako su prisutni u visokim razinama.

3. Masna riba

Masna riba vrlo je hranjiva namirnica koja može promovirati zdravu kožu. Njegove dugolančane omega-3 masti korisne su protiv bolesti srca, upala i mnogih drugih problema. Nadalje, istraživanja su pokazala da su omega-3 masne kiseline povezane s jakom barijerom kože i mogu pomoći u smanjenju upale koja oštećuje kožu.

4. Tamna čokolada ili kakao

Tamna čokolada je bogat izvor polifenola koji u tijelu djeluju kao antioksidansi. Osim toga, smatra se da prehrana bogata flavanolima i drugim antioksidansima može pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca i usporiti starenje kože.

5. Povrće

Većina povrća izuzetno je bogata hranjivim tvarima i ima malo kalorija. Mnoge vrste povrća također su bogate karotenoidima, poput beta karotena i likopena. Neka istraživanja pokazuju da prehrana bogata karotenoidima može zaštititi kožu od sunčevih UV zraka, koje su glavni uzrok preranog starenja kože. Neki od najboljih izvora beta karotena su:

  • mrkva
  • bundeva
  • slatki krumpir

6. Lanene sjemenke

Lanene sjemenke sadrže vrste antioksidansa poznate kao lignani, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Nadalje, bogate su omega-3 masnom kiselinom poznatom kao alfa-linolenska kiselina (ALA), koja podržava zdravu kožnu membranu.

7. Šipak

Kao i većina voća, šipak je prepun zdravih nutrijenata. Ima puno vlakana, kalija i vitamina K, koji pomažu u održavanju zdravog srca. Oni su također bogati antioksidansima, kao što su flavonoli, tanini, fenolne kiseline i lignani. Neke studije na ljudima i životinjama sugeriraju da antioksidansi pronađeni u naru također mogu pomoći u podršci zdravog starenja kože smanjujući UV oštećenja kože i smeđe mrlje uzrokovane izlaganjem suncu.

8. Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima i antioksidansima, koji pomažu u održavanju zdrave kožne membrane i sprječavaju oštećenja slobodnih radikala koja dovode do starenja.

9. Rajčice

Rajčice pružaju mnoge impresivne zdravstvene prednosti, od kojih se neke mogu pripisati njihovom visokom sadržaju likopena. Likopen je vrsta karotenoida koji rajčicama daje crvenu boju. Također djeluje kao antioksidans koji pomaže smanjiti rizik od kroničnih bolesti.