Poznato su istraživanja koja dokazuju dugovječnost stanovnika Okinawe, Japan. Njihove tajne istražuju se desetljećima, baš kao što raste interes za pronalaske sličnih uzoraka ponašanja i navika koje usvajaju tzv. superageri. Inspirirani njihovim pristupom životu, stručnjaci su izdvojili sedam jedinstvenih obrazaca te preporučuju njihovo usvajanje i uključivanje u životni stil.

HARA HACHI BUN ME

Primijenite ovu tehniku konzumiranja hrane. Japanski pristup objedovanju obuhvaća i određenu kontrolu. Poput hara hachi bun me koja pripada učenjima Konfucija, a znači: „jedite sve dok ne ispunite osam (od deset) dijelova“. Točnije, ova uputa označava unos od 80% hrane jer se tada doseže sitost, a sve ostalo postaje prejedanje. Sličan princip može se pronaći i u ajurvedskoj medicini, a datira iz 4. stoljeća prije Krista, a predlaže ishranu u kojoj se trećina želudca puni vodom, druga hranom, a posljednja ostaje prazna.

VRTLARENJE

Ne samo kako može biti zanimljiv i informativan hobi, vrtlarstvo se smatra i određenom fizičkom aktivnošću jer traži kretanje, promjenu položaja, aktivaciju mišića. Ova opuštajuća disciplina njeguje razvoj strpljenja, znatiželje, povezanošću s prirodom, a donosi nagradu ubiranja plodova i uživanju u proizvodu koje je djelo vaših ruku te spoznaja kako ste pridonijeli vlastitom okolišu i zdravlju.

PROBIOTICI

Ove aktivne i dobre bakterije koje se nalaze u suplementima i jogurtu podupiru rad probave te pomažu u održavanju mikroorganizama u crijevima pa ujedno smanjuju i nadutost. Dobar balans crijevnih bakterija potiče imunološki sustav. Stoga je korisno uvesti ih u prehranu, a posebice kao međuobrok ili dio prvog obroka dana.

VITAMIN D

Neophodan je za apsorpciju kalcija i fosfora, ključnih minerala za zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina D može dovesti do osteoporoze i povećanog rizika od fraktura. Ujedno igra i važnu ulogu u funkciji imunološkog sustava, a postoje dokazi koji sugeriraju da dovoljne razine vitamina D mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i krvnih žila, uključujući srčani udar, moždani udar i visoki krvni tlak.

Najbolji prirodni izvor vitamina D je sunce. Premda se treba zaštiti od štetnosti njegovih zraka i izbjegavati izlaganje kada je najjače to ne znači kako ga treba u potpunosti izbjegavati, dapače, dopustite si njegov dodir kako biste apsorbirali ovu dozu zdravlja.

VJEŽBANJE

Da, uvijek napominjemo važnost rekreativnih aktivnosti i potrebno je tek malo volje kako biste osjetili povoljne tjelesne promijene. Hodanje je jedna od najjednostavnijih aktivnosti, a ujedno je i besplatna. Umjesto javnog prijevoza ili automobila, hodajte u svakom mogućem trenutku. Uključite brzi hod prirodom u zajedničku aktivnost s nekom bliskom osobom. Udahnite svjež zrak i pružite svojem tijelu priliku za kretanjem koje mu je uistinu potrebno.

GLAZBA

Ovu naviku možete uvesti i tijekom hodanja. Složite si motivacijsku listu ili si dopustite iznenađenja s radijskih stanica. Svaka nova promjena ritma utjecat će i na ritam vašeg kretanja, opustite li se i prepustite. Ujedno, u mirnim satima, vremenu koje imate samo za sebe, ako niste skloni meditaciji, prepustite se slušanju glazbe. Ona će pozitivno utjecati na vašu energetsku razinu.

BRESKVE I MARELICE

Ove voćke u Japanu su poznate i kao bademi. Premda nema poveznice između njih i badema koje mi poznajemo, njihova je konzumacija u Japanu česta praksa. Bogate su vitaminima A i C, kao i vlaknima, kalijem i drugim hranjivim tvarima. Osvježavajućeg okusa, mogu se koristiti i u salatama te kao pečeni prilog drugim jelima.

U japanskoj tradicionalnoj medicini, breskve i marelice se koriste i za razne zdravstvene svrhe. Primjerice, neki ljudi vjeruju da sok od breskve može pomoći u ublažavanju groznice i simptoma prehlade, dok se marelice ponekad koriste kao diuretik ili za ublažavanje kašlja. Iako za to nema dovoljno zdravstvenih dokaza, činjenica je kako neki njihovi sastojci poput vitamina A mogu utjecati na zdravlje kože i pomoći pri regulaciji sebuma, a antioksidantima pomažu pri zaštiti tijela od oštećenja slobodnim radikalima.