Japanski koncept, pod nazivom Ikigai, veže se uz životnu svrhu života iliti razlog postojanja, a sastoji se od četiri osnovna elementa koje je u današnje, konzumerističko i kapitalističko doba, posebno korisno implementirati. Ovaj vodič, omogućava vam postizanje ravnoteže unutar svakodnevice te pruža odmak od stresnih situacija. Istovremeno, teži pomoći pronalasku istinskog, vlastitog Ja, kojeg je ponekad teško osvijestiti.

Prvenstveno je važno otkriti svoje strasti; ono u čemu uistinu uživate. Odobravanje drugih, sasvim je nepotrebno. Promislite dobro o onome što vas ispunjava, što u vama budi žar. To može biti vrlo minimalistička aktivnost. Od pjevanja pod tušem do šetnje, vrtlarenja, čitanja, scrollanja po društvenim mrežama, pisanja... Ne morate u tome biti izvrsni, ali riječ je o djelovanju koje vas inspirira, u kojemu se pronalazite i prepuštate.

Potom je potrebno dokučiti one radnje u kojima ste zaista dobri, kojima ste ovladali. Svatko ima određen skup vještina, unutar kojih se osjeća ugodno te ih, kroz godine djelovanja, razvija. Uspjeh koji kroz njih postižete budi samopouzdanje koje nudi priliku za dodatni rast te vas motivira na ostvarivanje kvalitetnijih rezultata. Ovaj segment može se odnositi na vaš poziv ili posao kojim se bavite, ali bitnije od svega odnosi se na radnje koje s kojima se identificirate; segmente koji su dio vaše osobnosti, ali i postojanja, a kroz koje želite ostvariti što bolje rezultate.

Kao i projekti, život također podupire koncept misije. Upitajte se što želite postići? Kojim se putem krećete te kako i čime planirate ostvariti vlastite ciljeve? Shvatite zatim kako vaše vještine i interesi mogu doprinijeti boljitku svijeta oko vas. Pronađite načine kojima možete pozitivno utjecati na druge ili na širu zajednicu.

Posljednji element predstavlja vaše zanimanje. Je li ono usklađeno s prethodna tri? Znate li identificirati načine zahvaljujući kojima možete objediniti svoje strasti, talente te doprinos društvu kao cjelini te možete li ih pretvoriti u karijeru ili sredstvo za egzistenciju?

Uspijete li to postići, nudi vam se prilika iskusiti japanski koncept sretnog i ispunjenog života, poznatijeg pod nazivom Ikigai. Riječ je o prostoru koji objedinjuje vašu strast, svrhu, vještine, ali i potrebe društva. Uz ova četiri pravila naznačava i još nekoliko vrijednosti zahvaljujući kojima se postiže ravnoteža i dugovječnost. Jedna od njih je izbjegavanje prejedanja. Naime, mnogi stanovnici Japana vjeruju kako je osjećaj sitosti, dok jedete obrok, dovoljan za prekid istog.

Na posljetku, Ikigai šalje još jednu važnu poruku za ispunjen i dug život – prijateljstvo. No, ono koje je iskreno i snažno. Koje daje potporu u teškim trenutcima no ne libi se podsjetiti vas na mane, baš kao i vrline. Jer, upravo u ljudima leži ključ uspjeha i razvoja. Drugi, oni koje izaberete, dio su vašeg identiteta i razvoja baš kao i vi njihovog. Oni koji vas motiviraju za više ciljeve te stoje uz vas.