U dubini ženskog bića, ali i životnog iskustva, često leži složena i fascinantna dinamika, a jedna od možda najzanimljivijih je ona koju nazivamo "žena je (ili možda nije?) ženi vuk".

Ovaj metaforički izraz može izazvati različite asocijacije, ali u svojoj jezgri on zapravo odražava duboku povezanost, ali u istoj mjeri i čestu konfliktnost među ženama. Kroz životopisne primjere ovdje želim pokazati kako se ova dinamika manifestira u različitim aspektima života.

Kolegica - Konkurentica

U određenom trenutku možete se naći u poslovnoj areni gdje vam konkurentica nije netko nepoznat ili stranac iz druge firme, već vaša kolegica s kojom ste do jučer pili kavu, zajedno ogovarali šefove, a možda se čak i privatno družili. Tada utrka za napredovanjem može dovesti do neobičnih situacija gdje se žene bore za isti cilj. Konkurencija može biti zdrava, ali ponekad prelazi granice, ostavljajući gorčinu i dugotrajne povrede. Sama sam proživjela nekoliko ovakvih situacija gradeći svoj poslovni uspjeh i uspinjući se hijerarhijskom ljestvicom. Nitko ne može povrijediti toliko koliko može žena, uistinu je izreka koja ima svoje temelje. Ja sam okusila njen okus u svakom obliku. Biti etičan u poslovanju često je samo mrtvo slovo na papiru, jer neke osobe ne prežu ni pred čime željne slave i moći koju očekuju da će dobiti na određenoj poziciji.

Obiteljska dinamika i sestrinska rivalstva

Sestre ili najbliže rođakinje često su izuzetno snažno povezane, ali samim time sklone najintenzivnijim sukobima. U obiteljskim odnosima, ljubav dolazi s dozom rivalstva gdje svatko traži svoje mjesto, želeći se progurati u prvi plan. Kroz najraniju dob, koliko god bili mali, svatko od nas želi biti omiljen svojim roditeljima, a sestra, češće mlađa, nego starija, često nas zasjenjuje svojim dolaskom na svijet. S takvim uvjerenjem često ćete čuti rečenice i kod odraslih žena koje govore roditeljima, referirajući se na sestru: ona ti je uvijek bila draža / nju više voliš / mene stalno zaboravljate itd. Bezrazložne optužbe koje lagano skliznu s jezika, koliko god da se volimo, kao da se nikada u potpunosti ne izgube. Ako roditelji ne obrate pažnju na navedeno i takve obrasce ne transformiraju, to može dovesti do ozbiljnih zamjeranja koja onda u kasnijoj dobi, kada dođemo do pitanja nasljedstva, eskaliraju u neslućene oblike i opasne izazove za cijele obitelji.

Moda i kritike koje idu ruku pod ruku s trendovima

Moda, ljepota i trendovi neizbježni su dijelovi svakodnevnog života, a među ženama mogu izazvati nevjerojatne senzacije koje vrtoglavo ekspandiraju. Već od najranije dobi gradimo stav prema nekome iz društva na osnovu vizualne slike koju dobivamo izvana, a ne mora nimalo ocrtavati osobni identitet osobe koja je ispred nas. I sama se prisjećam kako sam u 2. razredu osnovne, sa samo 8 godina bila čudno promatrana u društvu djevojčica s kojima sam svaki dan pješke išla u školu. Razlog je bio taj jer nisam imala iste cipele kao one, nisam išla na atletiku kao druge cure, a moja izuzetna mršavost bila im je poriv da me se naziva rodom. Tanke i dugačke nožice bile su moja opsesija i kompleks radi kojeg nisam do svoje 30 i neke nosila suknju. Obilježenost koja se u toj dobi programira u naš um može biti pakleno gorivo ili sagorijevanje u odrasloj dobi. Tko bi rekao što jedne cipele mogu učiniti, a kamoli haljina, torbica, rukavice ili ne daj Bože šešir, kao znak ekstravagancije, a čak i arogancije. Sjetite se toga svaki put kada na hodniku iskomentirate kolegu, na vjenčanju uzimate mjere svakoj prijateljici koja ima posebnu haljinu, torbicu ili cipele, a potom čak i u crkvi dok komentirate kako izgleda „ona u prvom redu“. Moda možda najčešće i najlakše stvara suptilan balans između divljenja i zavisti, podrške i rivalstva.

Majka – balans kroz kritiku ili apsolutna zaštita

Majčinstvo je sveta dužnost za koju kao majka četvero djece znam koliko to povezuje žene u zajedničkom cilju. Isto tako sam svjesna kako su unutar ove zajednice jasno iskazane podgrupe i hijerarhija. Svaka majka brani granice svog djeteta, često zanemarujući da za isti prekršaj ne prašta lako ako je nečije drugo dijete u pitanju. Iako sam branila svoju djecu, znala sam popustiti i istovremeno pružiti podršku drugima da bih na taj način pokušala u svojih kćeri usaditi konstantnu potragu za istinom i harmonijom bez obzira tko je čiji. Istina je iznad krvnih veza, ali jedinstvo i snaga žene prema ženi kroz prizmu majke i kćeri na kraju ipak ma vučji karakter… Sve za svoje mladunce.

Prijateljice i balans između intimnosti i neprijateljstva, ili?

I na kraju prijateljstvo, kao svakodnevnica i najčešća spona između žena. Veza između dvije prijateljice-žene može biti poput vožnje na rollercosteru - puno uspona i padova koji kao da nemaju svoj kraj. U tim odnosima, podrška može biti bezuvjetna, maksimalna ili dugogodišnja, ali u isto vrijeme kao da nikada nije ni postojala. Prijateljstvo može biti poput magle, svjetlo i prozirno u jednom momentu, a već u drugome može postati neprozirno i hladno. Vjerujem da je svaka od vas proživjela i jedno i drugo i da zna koliko bolni mogu biti rastanci iz ovakvih ženskih odnosa koji su prožimali sva sjećanja na sretne i nesretne trenutke s obje strane.

Život svake žene zasigurno je obilježio pokoji vuk u smislu rane, ugriza i povrede. Isto tako, vjerujem kako je i sa suprotne strane ostao poneki trag gdje je žena ženi bila poput majke Romula i Rema - zaštita, stabilnost, sigurnost i bezuvjetna ljubav.

Žena uz ženu - u ulozi majke, sestre, prijateljice, kolegice, kritičarke ili još bezbroj uloga koje si možemo postaviti, zasigurno je izuzetno kompleksno putovanje kroz emocije, odnose i interakciju. Iako može biti izazovno, ova intrigantna dinamika predstavlja snagu i ljepotu ženske povezanosti. Kroz izazove i trijumfe žene stvaraju svoj put, noseći sa sobom duboku i često neuhvatljivu povezanost koju neprestano grade i ruše. Njihov labirint je nešto u čemu se samo one snalaze, čak i kada izgleda da su se malo izgubile.