Kultura samonagrađivanja itekako je važna za osobno zadovoljstvo svakoga pojedinca, jer nerijetko naše uspjehe zamagle neuspjesi - negativne strane u puno većoj mjeri okupiraju našu pažnju, nego pozitivne. Ipak, nagraditi sebe nije tako jednostavan zadatak, nego mora uključivati pažljivo biranje nagrada koje odgovaraju našim ciljevima i onome što nam je uistinu važno, piše Psychology Today.

Nažalost, mnogi od nas osjete grižnju savjesti kada si dopustimo ili poklonimo nešto iz puke želje kako bismo proslavili osobnu pobjedu, a kako se to ne bi događalo, potrebno je slijediti ovih 5 jednostavnih principa. 

1. Postavite jasne i dostižne ciljeve

Započnite stvaranjem jasnih i mjerljivih ciljeva za sebe. To mogu biti jednostavni svakodnevni zadaci poput odlaska u trgovinu, veći projekti poput čišćenja neke prostorije ili čak vrlo specifični i možda ne baš ugodni zadaci. Važno je osigurati da je cilj kojem težite jasan i dostižan.

2. Odredite značajne nagrade

Nisu sve nagrade jednake, stoga svakako odaberite nagrade koje vas uistinu čine sretnima i pozitivno pridonose vašem osjećaju blagostanja. To može biti uživanje u šalici omiljene kave, provođenje vremena uz hobi koji volite ili kratka šetnja na otvorenom.

3. Povežite nagrade s određenim postignućima

Provjerite jesu li vaše nagrade ovisne o izvršavanju određenih zadataka ili postizanju određenih ciljeva. Izravna veza između cilja ili zadatka i nagrade potiče vas na djelovanje.

4. Vježbajte moderiranje

Iako bi bilo sjajno nagraditi se za sve što radimo, u stvarnosti je bolje koristiti se prekidima jer su tako učinkovitiji. Kada bismo sami sebi davali nagradu kada god želimo, to više ne bi bila nagrada nego očekivanje. 

5. Uvjerite se u svrhovitost

Odvojite trenutak kako biste razmislili o tome što ste postigli i je li vam nagrađivanje bilo od pomoći. Ako je potrebno, prilagodite svoj pristup kako biste ojačali svoje ciljeve ili zadatke i razmislite kako ovo pomaže vašem putu stavljanja sebe na prvo mjesto