Sreća - stalno tragamo za tim unutarnjim slatkim osjećajem, ali u moderno doba sreća je svedena na vanjski, materijalni i kratkotrajni osjećaj. Dugotrajna sreća razvija se iznutra i već je imamo u sebi, samo je trebamo probuditi. Finska je prema mnogim istraživanjima proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, a na temelju toga počela su se razvijati i razna istraživanja finskog koncepta sreće.

Sveučilište u Helsinkiju provelo je istraživanje pomoću fotografija s Instagrama kako bi utvrdilo kako Finci percipiraju i opisuju svoju sreću. Sretne fotografije Finaca uglavnom prikazuju društvene odnose (obitelj, prijatelji, kolege) i uređenje doma. U usporedbi sa sretnim fotografijama drugih zemalja, Finci na svojim slikama pokazuju da svoju sreću nalaze u prirodi: slikama jezera, šuma, zalazaka sunca.

Još jedno istraživanje provedeno je među uspješnim Fincima. Po njihovom mišljenju, sretnima ih ne čini zemlja u kojoj žive, već svakodnevni život. Druge studije pokazale su da mladi u Finskoj svoju budućnost shvaćaju ozbiljnije od mladih u drugim zemljama. Oni sreću ne vide u kupnji materijalnih stvari, već je traže u nečem stabilnijem, vrjednijem i trajnijem. Trude se cijelo vrijeme ostati motivirani, čemu ih uče u školi, te vjerovati i ostvarivati svoje snove.

Iako žive u uređenom društvu s više mogućnosti, Finci imaju i probleme, ali ne dopuštaju da im oni postanu glavna preokupacija u životu. No, njihova glavna tajna sreće je da u vlastitoj sreći ne zaborave druge. Zadatak svih Finaca je brinuti se o općem blagostanju i sreći. Žive za to i vjeruju da uspjeh ovisi o tome kako se ponašamo prema drugima, a ne samo prema sebi.

Sreća je što vjerujete jedni drugima, i zato Finci stalno rade na međusobnom povjerenju. Donosimo vam finski recept za sreću:

  • usrećiti sebe, tj. činite ono što vam je važno, a ne uvodite u svoj život norme nametnute izvana
  • neka sreća bude nusprodukt, a ne cjelodnevna preokupacija koja otežava život
  • igrajte u timu i za tim - važno je brinuti se ne samo za vlastitu dobrobit, već i za dobrobit svojih najmilijih i cijelog društva
  • vjerujte i rodbini i strancima, jer povjerenje je sigurnost
  • uživajte u malim stvarima, i zapamtite – postojanje problema nikako ne znači da ste automatski nesretni