Nalazite li se često u bezizlaznoj situaciji ili ne znate kako se nositi s težinom života, vjerojatno upravo sami dodajete opterećenje, sumnju i strah od neuspjeha. Što više sumnjate u sebe i vlastite vrijednosti to dublje tonete. Postajete ono sidro koje umjesto da vas zaštiti i uzemlji, povlači i dalje do nepoznatih dubina.

Možda ne zvuči ugodno, ali često je činjenica: u takvim trenutcima vi ste najveći neprijatelj vlastitog uspjeha i sreće, izvor toksičnosti. I to je u redu. Taj fakt ukazuje kako ste svjesni vlastite nemoći i načina na koji se umanjujete, a time se zapravo osnažujete. Nekoliko je čestih misli koje, želite li promijeniti vlastitu poziciju možete otpustiti već danas.

„Moj život je pretežak“

Nitko ne može zamisliti što netko drugi prolazi. Svaki pojedinac vodi ne samo vanjske već i unutarnje životne bitke koje treba prebroditi, a neki jednostavno nemaju alate za to. Društvo im ih nije dodijelilo ili im ne pomaže. No, valja se uvjeriti kako ništa nije bezizlazno i pronaći uporište za napredak u sebi. Čak i ako vodimo živote koji kontinuirano izazivaju, tjeraju do najdaljih granica, uvijek postoji nešto što nam se u tim situacijama nudi. Budite stoga prisutni u sadašnjosti, dok radite na vizualiziranju onoga što tek treba doći, cilja koji želite ostvariti. Stvorite svoj ritam, birajte svoje bitke. Ne morate se davati svima, u svakom trenutku. Život je težak, ali i to je stanje, karakterna mana koja se može ispraviti samo i isključivo djelovanjem. Sjetite se kako, čak i oni koje uzdižete na prijestolje uspjeha to ponekad pomisle, ali samo na trenutak.

„Više nisam u godinama za….“

U mnogim zapadnim zemljama sasvim je normalno upisati studij u mirovini. Učiti neku novu vještinu, mijenjati karijeru tijekom života jer godine su simbol. Ne starosti ili umanjenih kapaciteta već iskustva, znanja koje proizlazi iz života. Inspirirajte se ljudima koji u poznim godinama trče maratone, putuju, istražuju… Ali ne odustaju. Jer zašto uopće bi? Tko odlučuje što je prestara dob za određeno djelovanje? Samo i isključivo vi.

„Ne trebam pomoć“

Da, samostalni ste, ali to ne znači kako sve morate sami. Posebno u teškim situacijama jer se tako, podsvjesno stavljate u poziciju i žrtve i spasitelja, a pritom ne ostvarujete ciljano. Kome se dokazujete? Zašto to činite? Ljudi žele pružiti ruku onima koje vole, dopustite im to. Čak i ako zaista ne trebate pomoć, dobro je osloniti se na nekoga i takvom gestom pokazati koliko cijenite njihovu prisutnost.