Kada strah i tjeskoba postanu ponavljajući obrazac u našim životima, bez problema mogu otežati svakodnevno funkcioniranje pojedinca. Važno je slijediti naučenu rutinu kako bismo smanjili učinak negativnih emocija, a ovo je 5 najučinkovitijih strategija.

1. Upoznavanje sa strahom

Prvi korak u prevladavanju straha je razumijevanje i prepoznavanje samog straha. To uključuje osvještavanje fizičkih i emocionalnih reakcija koje se javljaju kada osjetimo strah. Kada osvijestimo svoje strahove, možemo bolje razumjeti njihove uzroke i utjecaje na naše ponašanje, što nam pomaže upravljati njima. 

2. Sprijateljite se s maštom

Mašta može biti snažan alat za prevladavanje straha. Umjesto dopuštanja strahovima da nas paraliziraju, možemo koristiti maštu kako bismo vizualizirali pozitivne ishode i scenarije koji nas mogu osnažiti. Kreiranje mentalnih slika koje prikazuju naše uspjehe i sposobnosti pomaže nam osjećati se hrabrije i spremnije za suočavanje s izazovima.

3. Usredotočite se na disanje

Tehnike disanja mogu biti izuzetno korisne u trenutcima kada osjećamo strah. Fokusiranjem na duboko, smirujuće disanje možemo smanjiti fizičke simptome straha, kao što su ubrzani puls i plitko disanje. Osim toga, svjesno disanje pomaže nam vratiti se u sadašnji trenutak, čime smanjujemo intenzitet straha.

4. Vježbajte svjesnost

Svjesnost je tehnika koja nam pomaže postati svjesnima svojih misli, osjećaja i tjelesnih senzacija bez prosuđivanja ili reagiranja na njih. Kada primijenimo svjesnost na svoje strahove, možemo ih promatrati kao prolazne misli i osjećaje, umjesto da se s njima identificiramo ili ih potiskujemo. Ovo nam omogućuje ostati smirenima i uravnoteženima čak i u prisustvu straha.

5. Boravite u prirodi

Priroda ima smirujući i terapeutski učinak na nas. Boravak u prirodi smanjuje stres i anksioznost te nam pomaže osjećati se smirenije i povezanije s okolinom. Šetnja u prirodi ili jednostavno sjedenje u tišini i promatranje oslobađa nas od negativnih misli i osjećaja straha, te nam pruža osjećaj mira i spokoja.