Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, jedan je od najpoznatijih i najvažnijih vitamina za ljudski organizam. Osim antioksidativnih svojstava zahvaljujući kojima pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu te na taj način umanjuje potencijalne razvoje bolesti, sudjeluje i u sintezi kolagena te pri apsorpciji željeza.

Preporučeni dnevni unos varira ovisno o dobi, spolu i drugim faktorima, ali općenito se preporučuje unositi oko 75-90 mg vitamina C dnevno za odrasle osobe. Njegov nedostatak može dovesti do skorbuta, bolesti koja uzrokuje umor, bolove u mišićima i zglobovima, krvarenje desni, oslabljeni imunološki sustav i druge simptome, a kako bismo uspješno konzumirali potrebnu količinu najčešće se poseže za suplementima.

Govorimo li o kozmetičkim preparatima za kožu preporučuje postepena primjena, jer mogu potencijalno iritirati. Sredstva za čišćenje lica, serume i kreme koje su bogate vitaminom C dovoljno je koristiti svaki drugi dan. Dugotrajnom upotrebom prosvjetljuju se tamne mrlje te ujednačava ton kože jer se blokira proizvodnja melanoma pa lice djeluje blistavije. Za bolje rezultate serume je korisno nanositi gua sha tehnikom.

Kako se starenjem gubi kolagen, a neki stručnjaci savjetuju njegu kože koja potiče proizvodnju istog još od srednjih dvadesetih godina, vitamin C i pri tome posebno pomaže jer stimulira izgradnju kolagenskih vlakana. Stoga je korisno uvesti u rutinu upravo one koji su njime bogati. Izloženost različitim stresnim faktorima koža gubi vodu, djeluje umornije, pokazuju se znakovi suhoće, a vitamin C ju hrani i poboljšava hidrataciju.

Najaktivniji i najpoznatiji oblik ovog vitamina jest L-askorbinska kiselina koja se kombinira s drugim sastojcima koji joj olakšavaju prodor kroz kožnu barijeru, a smatra se kako je najefikasnija koncentracija od 8% .

Osjetite li pri korištenju kozmetičkih proizvoda bogatih vitaminom C iritaciju poput peckanja ili svrbeža, svakako se obratite liječniku za savjet. I premda je kozmetika važan segment njegovanja kože nikako ne zaboravite i na unos ovog vitamina kroz hranu. U svoj dnevni menu uvedite one namirnice koje su bogate njime, a mnoštvo ih. Osim popularnih naranči to su i jagoda, ananas, kivi i papaja te povrće poput paprike, brokule, kelja, špinata i rajčice.

Izvor: Elle.rs