Ako želite živjeti dug i zdrav život, postoje jednostavni koraci koje sada možete poduzeti kako biste osigurali kvantitetu i kvalitetu u 50-ima. Iako genetika može djelomično odrediti kvalitetu vaših poznih godina, čimbenici načina života također mogu igrati ulogu u dobrom starenju, piše Healthline.

Srednja dob je odlično vrijeme da usmjerite svoj fokus na produljenje dugovječnosti. Čak i ako o tome niste mnogo razmišljali u prošlosti, još uvijek postoji mnogo načina da povećate kvalitetu svoga života.

Ovo je 5 savjeta kojih se morate pridržavati.

1. Usredotočite se na prehranu

Pravilna prehrana ima posebne pogodnosti za osobe određene dobi. Jedenje hranjivih tvari može pomoći u zdravlju mozga, mišića i podupirati kožu za graciozno starenje, a upravo je prehrana glavna stvar na koju morate misliti ako želite uživati u vitalnosti i dugovječnosti.

Najbolje hranjive tvari za dugovječnost uključuju:

  • vitamin B
  • magnezij
  • vitamin D
  • protein
  • B vitamini

Što ste stariji, to će vašem tijelu biti teže apsorbirati magnezij. Dakle, važno je osigurati dobivanje dovoljne količine ove hranjive tvari. 

Hrana koja sadrži magnezij uključuje:

  • špinat
  • avokado
  • tamna čokolada
  • grah
  • orašasti plodovi

2. Uravnotežite svoje hormone

Promjena hormona može dovesti do emocionalnih i fizičkih promjena, osobito kod žena. Hormoni mogu utjecati na fokus, san, krvni tlak i druge aspekte dobrobiti. Počevši od sada, razmislite o godišnjem liječničkom pregledu kako biste provjerili razinu hormona, a osobito važni hormoni su TSH, LH, FSH, DHEA i sl.

3. Redovito vježbajte

Ne morate trčati maraton sa 70 godina da biste ostali u formi kako starite, a studija iz 2022. godine otkrila je da čak i iznimno kratke intenzivne vježbe (samo 1-2 minute!) koje se izvode 3-4 puta dnevno smanjuju smrtnost iz bilo kojeg razloga. Stručni savjet: pronađite tjelovježbu u kojoj iskreno uživate i neka vam to postane navika.

4. Mentalna kondicija

Ostati mentalno aktivan izvrsno je za dugoročno zdravlje vašeg mozga, a može biti čak i zabavno. Prema Udruzi za Alzheimerovu bolest, aktivnosti kao što su čitanje knjiga koje potiču na razmišljanje i igranje strateških igrica mogu održati vaš um oštrim.

5. Čvrst san

U studiji iz 2023. u kojoj je sudjelovalo oko 172 000 ljudi, oni s najkvalitetnijim mjerama sna živjeli su znatno dulje: 4,7 godina za muškarce i 2,4 godine za žene. Za dublji noćni odmor, pokušajte se pridržavati redovite rutine spavanja, izbjegavajući veliki unos kofeina i alkohola, a uređaje isključite barem sat vremena prije spavanja.