Vježbanje je uvijek važno i potrebno uvrstiti u svakodnevnu rutinu. Osim što čini da izgledamo bolje, ono utječu i na naše mentalno stanje. Ponekad redovito i pravilno vježbanje može čak posljedično spriječiti pojavu određenih bolesti, nagraditi nas samopouzdanjem i osjećajem sigurnosti u vlastitu vrijednost. 

Ciljevi vježbanja mijenjaju se ovisno o godinama ili fazama u kojima se nalazimo, ali važno je vježbati redovito i pravilno. Posebno je bitno ne prestati trenirati u zrelim godinama, jer trening upravo tada čini brojne benefite za nas i naše zdravlje. Naravno, važno je prilagoditi tempo i intenzitet treninga svojem stanju, a vjeruje se kako su upravo ove vježbe najkorisnije za žene u 50-ima. 

1. Vježbe ravnoteže

Vježbe ravnoteže ključne su za žene u svojim 50-ima iz više razloga. Prvo, pomažu u prevenciji pada jer jačaju mišiće koji podržavaju tijelo i poboljšavaju koordinaciju, smanjujući rizik od ozljeda. Također, održavanje ravnoteže omogućuje ženama ostati funkcionalnima i neovisnima. Ove vježbe također mogu potaknuti gustoću kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze, što je posebno važno u menopauzi. Osim fizičkih koristi, vježbe ravnoteže mogu poboljšati i mentalno zdravlje, smanjujući razinu stresa i povećavajući samopouzdanje.

2. Vježbe snage

Vježbe snage su ključne za održavanje zdravlja i funkcionalnosti žena u 50-ima. Osim što pomažu u očuvanju mišićne mase, vježbe snage imaju niz drugih koristi. One pomažu u održavanju metabolizma, što je posebno važno jer tijekom starenja metabolizam često usporava. Također, jačanje mišića može poboljšati držanje tijela i dati potporu zglobovima, što smanjuje bol i nelagodu. Vježbe snage također pomažu u održavanju gustoće kostiju, smanjujući rizik od osteoporoze.

3. Vježbe fleksibilnosti 

Vježbe fleksibilnosti su ključne za održavanje pokretljivosti i funkcionalnosti tijela žena u njihovim 50-ima. Održavanje dobre razine fleksibilnosti pomaže u očuvanju raspona pokreta u zglobovima i sprječava njihovo zgrčenje ili ukočenost. Osim toga, vježbe fleksibilnosti mogu smanjiti rizik od ozljeda mišića i zglobova, posebno tijekom aktivnosti poput podizanja težih predmeta ili obavljanja fizički zahtjevnih zadataka. Redovito istezanje također može smanjiti napetost mišića i potencijalno olakšati bolove u leđima ili drugim dijelovima tijela. Mentalno, vježbe fleksibilnosti mogu pružiti osjećaj opuštanja i smanjiti stres, što je važno za cjelokupno blagostanje.