Uključivanje tjelovježbe u jutarnju rutinu može predstavljati pravi izazov, no samo pet minuta istezanja nakon buđenja dovoljno je kako biste se osjećali bolje prije spremanja za posao ili doručka. Američko udruženje za bolesti srca preporuča da se istegnete dok su vam mišići još uvijek zagrijani, dakle čim ustanete iz kreveta, prenosi LiveStrong. Stoga namjestite budilicu pet ili deset minuta ranije i smjestite se uz prozor s kojeg dopire sunčeva svjetlost.

U nastavku doznajte koje su sve prednosti povezane s jutarnjim istezanjem.

Poboljšanje držanje

Mnogi ljudi, posebno oni koji dugo sjede pred računalom, razviju loše držanje kao rezultat prenapregnutih mišića leđa i zategnutih mišića prsa. Završe s pogrbljenim leđima i ramenima koja se podignu tik ispod ušiju.

Jutarnje istezanje koja se fokusira na otvaranje ovih mišića može biti učinkovita metoda za njihovo opuštanje. Kako ti mišići postaju sve fleksibilniji, promjene u držanju će postati očite. Izvedite niz vježbi slijeganja ramenima i istezanja koja otvaraju prsa  tijekom dana.

Manje bolova

Jutarnje istezanje može biti korisno i kada je riječ o eliminiranju bolova u mišićima i zglobovima. Iako se ovi bolovi mogu pojaviti u bilo koje vrijeme tijekom dana, često se javljaju ujutro - nakon što je tijelo dugo mirovalo. Za najbolje rezultate prakticirajte nježno istezanje kako biste zagrijali tijelo i ublažili nelagodu u zglobovima. Starenjem se smanjuju mišići, a i manje tekućine okružuje tetive pa je s ovom navikom dobro nastaviti i u poznim godinama.

Povećan protok krvi

Istezanje također može biti korisno kada je u pitanju povećanje protoka krvi u svim dijelovima tijela, uključujući mozak. Iako je zdrav protok krvi važan tijekom cijelog dana, posebno je bitan tijekom jutarnjih sati jer započinjemo dan nakon nekoliko sati sna. Odgovarajući protok krvi povećava koncentraciju i izoštrava osjetila.

Više energije

Jutarnje istezanje pomaže pri razbuđivanju i održat će razinu energije tijekom dana jer sprječava zamor i osjećaj umora. Vježbe fleksibilnosti važan su dio svakog programa fizičke aktivnosti.