Iako nam se može učiniti kontradiktornim, spavanje i tjelesna aktivnost međusobno su višestruko povezani. Kada smo aktivni, trebamo dodatni odmor za oporavak, a kvalitetan san posljedično ubrzava oporavak nakon vježbanja. Redovito vježbanje poboljšava kvalitetu sna, a ujedno smanjuje razinu stresa i tjeskobe koji su nerijetko glavni uzroci nesanice.

Ipak, potrebno je tempirati vježbanje i odabrati najbolju vrstu treninga prije spavanja. Ne preporučuje se aktivno vježbati neposredno prije vremena namijenjenog spavanju, jer može potaknuti osjećaj budnosti i povećati našu energiju zbog čega bi nam moglo biti još teže zaspati. Aerobni trening može biti od velike koristi, ali ga je potrebno prakticirati tijekom dana, a ne neposredno prije spavanja. 

Ovo su 3 najbolje vježbe koje stručnjaci preporučuju prakticirati neposredno prije spavanja.

1. Duboko disanje

Vježbe dubokog disanja utječu na stvaranje ravnoteže između tijela i uma. Disanje smanjuje razinu stresa i tjeskobe koje se nakupljaju tijekom dana, a uči nas poboljšati koncentraciju kako bismo maknuli fokus od stvari koje nam otežavaju trenutno stanje. Duboko disanje može potaknuti aktivaciju parasimpatičkog živčanog sustava koji je odgovoran za opuštanje i odmor. 

2. Joga

Kroz praksu joge, naučit ćemo tehnike upravljanja stresom koje možemo primijeniti prije spavanja kako bi se organizam smirio i pripremio za san. Određene asane mogu potaknuti bolju cirkulaciju krvi i opuštanje mišića, što može olakšati proces spavanja i poboljšati kvalitetu sna. Prakticirajući jogu redovito, postajemo svjesniji svojeg tijela i uma te prepoznajemo obrasce ponašanja ili misli koje mogu ometati san.

3. Meditacija

Meditacija može promijeniti naš odnos prema spavanju i nesanici. Umjesto da se borimo s nesanicom i brinemo zbog toga, meditacija može pomoći u prihvaćanju situacije onakvom kakva jest. Meditacija se može kombinirati s tehnikama disanja, opuštanja mišića ili vizualizacijom kako bi se pojačao njezin učinak na san. Važno je napomenuti da, kao i kod bilo koje druge tehnike, rezultati mogu varirati od osobe do osobe, stoga je važno eksperimentirati i pronaći ono što najbolje djeluje na nas.

*U slučaju ozbiljnih problema s nesanicom, uvijek je važno razgovarati s liječnikom.