Unatoč nazivu pranajama (vježba disanja), ona nije izravno povezana s upravljanjem pranom (životnom energijom) poput ostalih vježbi disanja, već je više vrsta meditacijske prakse – metoda smirenja i uravnoteženja uma te preusmjeravanja svijesti prema unutra.

Riječ bhramari na sanskrtu znači pčela i vježba se tako zove jer se za vrijeme njezina izvođenja proizvodi zvuk koji oponaša zujanje pčele. On stvara fine vibracije u području mozga, uravnotežuje njegovo djelovanje te smiruje cijeli živčani sustav.

Sjednite u udoban položaj za meditaciju, po mogućnosti u položaj lotosa, ravnih leđa, opustivši ruke na koljenima u mudri za meditaciju (spojivši jagodice palca i kažiprsta).

Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo. Minutu-dvije dišite duboko i polako. Uzdignite ruke u stranu, savijte laktove te kažiprstom ili srednjakom začepite uši. Tijekom cijele vježbe usta trebaju ostati zatvorena, a donja čeljust lagano opuštena i odmaknuta od gornje. Udahnite na nos te kontrolirano, što lakše i dulje, izdišući pokušajte duboko, smireno i jednolično zujati, poput pčele („mmmmm...“).

Zvuk treba biti mekan, ne jako glasan, najvažnije je da osjetite kako vibrira u glavi, posebno u prednjem dijelu. Kako završite s izdahom, zaustavite i zujanje, udahnite te opet ponovite zujanje s novim izdahom.

Tijekom cijele vježbe tijelo treba biti potpuno mirno, svjesnost na središtu čela, gdje se nalazi čakra ajna (tzv. treće oko), te na vibriranju zvuka u glavi. U početku je dovoljno ponoviti pet do deset puta, zatim polako povećati na pet do deset minuta. U slučajevima izrazite napetosti ili tjeskobe može se vježbati i do trideset minuta.

Dobrobiti ove vježbe

Bhramari pranajama izvrsna je tehnika smanjivanja stresa i napetosti, pomaže u uklanjanju ljutnje, tjeskobe i nesanice te povećava samoiscjeljujuće moći tijela. Ne izvodite je ležeći ni u slučaju snažnih upala uha.