Danas 49-ogodišnja glumica, Penelope Cruz, otkrila je ljubav prema tjelesnim aktivnostima u djetinjstvu, tijekom kojeg se bavila klasičnim baletom, a treninzi su često trajali i po četiri sata. Sedamnaest godina plesa formiralo je njezino tijelo, a premda je završila u glumačkim vodama već tada je gradila zdrav stav spram važnosti kretanja i sporta generalno. U raznim formama nastavlja se njime baviti i danas vjerujući kako je upravo vježbanje pa čak istezanje, recept za njegu tijela, ali i uma.

Tako je jednom prilikom za Elle Kanada izjavila kako vježba u trajanju od jedan sat do četiri puta tjedno, a posebno zadovoljstvo pronalazi u Bikram jogi koja se sastoji od 26 asana, a koje se izvode u prostoriji zagrijanoj na otprilike 40°C, s visokom vlažnošću zraka. Ova specifična kombinacija vježbi i temperature dizajnirana je kako bi se potaknulo znojenje, opuštanje mišića i povećanje fleksibilnosti.

Važan dio prakse ove joge svjesno je disanje koje se sinkronizira s pokretima čime se povećava tjelesna vitalnost. Tijekom Bikram joge, obliven si znojem. Sat traje 90 minuta, ali nakon što svladate šezdesetu, sljedećih trideset postaje lakše“ riječi su, kojima je svoje iskustvo opisala Penelope Cruz.

Jedna od komponenti zdravog života svakako je svjesno održavanje određenih rutina koje pomažu uspostaviti bioritam. „Svako jutro ustajem se oko 7:30 sati jer potrebno mi je do osam sati sna. Ako ne radim, pokušavam vježbati ujutro, a zatim doručkujem s obitelji“ govori Cruz koja nije poklonica dijeta. Zbog toga se trudi bazirati prehranu na voću i povrću u kombinaciji s kvinojom, kokosovim šećerom… Premda ne smije konzumirati gluten, čokoladu ne odbija, a zbog vrlo niskog krvnog tlaka pri ruci uvijek ima slani kreker.

Poklonica je savjetovanja sa stručnjacima pa ne čudi što se s njima konzultira „dva puta godišnje kako bi provjerila nedostaje li nekih vitamina“ te po tome odredila koje suplemente i multivitamine treba dodatno unijeti u tijelo.

Regularno vježbanje, bez pretjerivanja te ono za koje smo motivirani i budi osjećaj sreće, uz zdravu prehranu bogatu biljnim okusima, bez dijetarnih restrikcija, čini se kao recept koji bi svatko, uz malo ustrajnosti mogao iskušati.