Jennifer Lawrence ne boji se fizičkog napora te ulaže mnoštvo energije kako bi na velikom ekranu ostvarila što konkretniji prikaz lika koji utjelovljuje. Tada, uz vodstvo stručnjaka održava specifičan režim treniranja u sklopu kojeg se oslanja na različite vrste vježbi, a kako bi ojačala mišiće te poboljšala kondiciju.

No, često ističe kako se u životu ne želi odricati zadovoljstva. Uravnoteženost smatra prioritetom te temeljem održavanja zdravlja; kako psihičkog, tako i fizičkog. Posebno se osvrće i na nametanje određenih parametara ljepote unutar filmske, modne i zabavne industrije dok se sama vodi osvještavanju pozitivnih stavova prema tijelu. U razgovoru za Harper's Bazaar tako izjavila kako ne shvaća zašto se obline gledaju kroz negativnu prizmu.

Njezin dugogodišnji trener, Dalton Wong, istaknuo je kako bi tijekom filmskih priprema između setova Jennifer odrađivala 15-minutne vježbe joge i pilatesa, a njima bi i završavala dan. Prema mišljenju Wonga osnova kvalitetnih treninga je funkcionalnost, točnije rad na slabim područjima koja postepeno treba ojačati i formirati. Tako, njihove vježbe započinju s rutinom zagrijavanja istezanjem na podu i nikada ne dolaze do točke fizičkog iscrpljivanja, što je pogreška koju čine mnogi.

U ranije spomenutom intervjuu, Jennifer je objasnila i zašto preferira pilates: „Koristan je i kao aeroban i neaeroban tip vježbanja. Zahtjeva koncentraciju jer, tijelo treba ostvariti raznovrsne, precizne pokrete. Tako se otkriva centar i održava kontrola tijela.“ Uz to, omiljena forma pilatesa joj je Gyrotonics.

Riječ je o sistemu koji kombinira elemente plesa, joge, tai chija, plivanja i gimnastike. Razvio ga je Juliu Horvath, bivši plesač i skladatelj, kao sredstvo rehabilitacije nakon ozljeda te način poboljšanja fizičke kondicije. Prilikom vježbanja koriste se posebno dizajnirani strojevi koji omogućuju dinamičke i fluidne pokrete cijelog tijela. Gyrotonics je usmjeren na razvijanje snage, fleksibilnosti, koordinacije i ravnoteže, a istovremeno poboljšava opću pokretljivost tijela te naglašava svijest o disanju.

Premda Jennifer Lawrence ima drugačiju rutinu od većine žena, zbog pristupa nutricionistima te drugim stručnjacima, trenutno igra još jednu važnu ulogu koristeći platformu koja joj je omogućena. Postala je naime glas zdravog razuma kada je riječ o odnosu prema vlastitom tijelu, osvještavajući žene o važnosti slobode i voljenja sebe kakve uistinu jesu. Zdravlje se može poboljšati odgovornim vježbanjem i prehranom, ali u svemu treba pronaći i održavati ravnotežu.