Uspješna kalifornijska atletičarka i glumica Alexi Pappas opisala je svoj razgovor s trenerom uoči Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine koji je promijenio njen način razmišljanja, a mogao bi i vaš! Naime, nakon teškog treninga osjećala se loše, a trener joj je prišao i rekao:

'Sve je u redu. Ovdje se radi o pravilu trećine. Kad pokušavaš ostvariti neki svoj san ili radiš bilo što teško, što zahtijeva trud i posvećenost, trebala bi se osjećati sjajno 1/3 vremena dok to radiš, OK 1/3 vremena i loše 1/3 vremena. Ako si negdje u tom spektru, sve je u redu. Danas je bio loš, težak dan u cijelom procesu ostvarenja tvog sna. I to je u redu. Ali, ako se cijelo vrijeme osjećaš loše ili predobro, tada se trebaš zapitati – jesi li preumorna ili se, pak, ne trudim dovoljno!' 

Kako je Alexi objasnila, i njen je trener olimpijac, pa je njegove riječi shvatila vrlo ozbiljno i primijenila ih i na druge aspekte života. 

Ove su riječi snažan podsjetnik da se napredak nikad ne čini linearnim. Često uključuje puno 'nevidljivog truda', a onda veliki skok naprijed. To je također podsjetnik da je teško pronaći pravu ravnotežu, ali i ključno za uspjeh. Ako se krećete prema cilju, ali se zbog toga uvijek osjećate sjajno, možda biste se trebali malo više potruditi, izaći iz svoje zone komfora, pomaknuti granicu jer tada ćete, zapravo, narasti. S druge strane, ako imate previše loših dana, to bi mogao biti znak izgaranja.

Iznad svega, pravilo trećine može promijeniti našu perspektivu o dobrim danima, bilo da je riječ o vezi, poslu ili jurenju za sportskim snom. Loši dani nisu nešto što treba zanemariti, oni su dio procesa rasta. Promjenom ovakvog načina razmišljanja, možemo naučiti voljeti i njih.

I za kraj, donosimo jednu izjavu Alexi Pappas koja vas može motivirati: 'Trči kao hrabrica, spavaj kao beba, sanjaj kao luda, zamijeni 'ne mogu' s 'možda'."