Kako možete znati da vam netko krade energiju? Evo nekoliko uobičajenih znakova:

• osjećaj umora, naročito nakon što ste vidjeli određene pojedince;
• borba s osjećajima sumnje u sebe i nedostatak samopouzdanja;
• loša slika o sebi (ili odbacivanje svoje slike o sebi);
• stalna borba s novcem (pa čak i osjećaj da vas odbija);
• uporan osjećaj stida i krivnje;
• tema nedostatka se provlači kroz veći dio vašeg životnog iskustva; 
• čest osjećaj neadekvatnosti i manje kompetentnosti od onih oko vas.

Ima još mnogo drugih znakova. Ali većina nas može se poistovjetiti s gore navedenim iskustvima, u različitom stupnju. Ako se borite s visokim nivoom sumnje u sebe dok vaši najbliži bukte od samopouzdanja, više nego vjerojatno, ukrali su vam energiju (a vi ste nesvjesno dozvolili da se to dogodi). 

Na koji način krademo energiju jedni od drugih? Ukratko, ove metode uključuju:

• podsvjesnu manipulaciju korištenjem pohvala,
• zastrašivanje,
• dodir,
• evociranje emocija,
• psihičke napade (usmjerena misao),
• zavođenje.

Pohvala je nezgodna, jer naš um je povezuje s pozitivnim atributima, piše Snežana Bujošević. Roditelji se često osjećaju dobro kada hvale svoju djecu, pa se dijete opijeno pohvalom osjeća jako dobro. Međutim, posljedice iz sjene koje stoje iza pohvala su ogromne. Nesvjesna namjera koja stoji iza većine vidova pohvale je manipulacija. To jest, arhetip „Manipulator” koristi pohvale kao sredstvo da navede druge da rade što hoće, kao i da im ukrade svjetlost. Što pod tim podrazumijevamo? Roditelji hvale svoju djecu da bi se ponašala onako kako oni žele. Kao odrasli, ne tražimo niti želimo pohvale. Radimo ono što radimo, što je posljedica onoga što jesmo.

Dijete u nama je, međutim, možda bilo uvjetovano za pohvalu. Dakle, ako nas netko hvali za nešto što radimo – na primjer, što smo velikodušni, marljivi ili disciplinirani – to može aktivirati dijete u nama. Traženje odobrenja stvara nezdravu ovisinost o drugima,  oduzimajući nam kvalitete odrastanja: autonomiju, odgovornost i unutarnju snagu. Pohvale pokreću Nevino u nama, koji postaje plijen manipulatora. 

undefined
Shutterstock 

Zastrašivanje - Arhetipovi poput „Sadista”, ili njegovog mlađeg kolege, „Nasilnika”, vole koristiti zastrašivanje kako bi crpili energiju i svjetlost od drugih. U današnjoj „civiliziranoj” kulturi, zastrašivanje nije uvijek uočljivo u prvom trenutku, tako da se ovaj oblik agresije izražava kroz nesvjesne tjelesne signale: brz, padajući pogled, križanje ruku, prijeteći ton glasa ili zagonetan osmjeh. Kada netko uvrijedi drugu osobu ili je osuđuje, on tako pokušava 'ukrasti njeno svjetlo'. Ovaj vid oduzimanja energije se najčešće javlja kada pojedinac posjeduje dosta potisnute zavisti. Kada osoba vidi nešto što želi u drugoj, a ne može priznati svoju želju, zavist i ljubomoru, nesvjesno će joj to pokušati ukrasti kroz određene taktike.

Dodir - Čak i najnježnijim dodirom možemo krasti energiju jedni od drugih i uzajamno blokirati njen protok. Sjećate li se da ste kao dijete izbjegavali da vas roditelji ili drugi rođaci zagrle kada dođu u goste? Roditelji često sramote svoju djecu zbog ovakvog ponašanja („Idi zagrli svoju baku”), i realnost je da se većina djece ne želi grliti. Ne znaju zašto, ali to je zato što su u boljoj povezanosti sa svojim tijelima. Njihovo nesvjesno (tijelo) im govori da se drže podalje od ljudi. 

Emocionalna evokacija - Primarni cilj energetskih vampira je izazvati emocionalnu reakciju – što je emocija intenzivnija, to je veći energetski naboj kojim će se oni moći nahraniti. Stid i krivnja su dva najmoćnija oružja koja emocionalni vampir može upotrijebiti kako bi izvukao vašu životnu snagu. Kako si mogao... Trebalo bi znati bolje... Što misliš tko si ti... Ovakve fraze mogu urušiti vaš energetski sustav, ostavljajući vas podložnim daljnjim psihičkim napadima. Druge uobičajene taktike uključuju iritiranje i uznemiravanje (djeca ih često koriste na roditeljima), kao i razna iznenađenja, šokove ili zastrašivanje kao efikasne oblike emocionalnog vampirizma

Misaoni napadi - Jedan od najčešćih alata psihičkih vampira je direktna upotreba misaone forme. Vampir će poslati „psihološke signale” usmjerene na specifičnu osobu. Iako možda više volimo vjerovati da su naše misli rezervirane samo za nas, to često nije slučaj. Kao što je nobelovac Sir John Carew Eccles otkrio, um je kao centar za slanje i prijem. U slučaju psihičkih vampira, oni će više puta usmjeravati negativne misli i loše želje ka vama. Ovdje je izazov u tome što pojedinac koji šalje ove negativne misli često toga nije svjestan. Na primjer, netko tko često brine o drugoj osobi (uključujući majku) vjerojatno nije ni svjestan da jednim svojim dijelom priželjkuje ili očekuje nešto loše. Pojedinac je u takvim slučajevima svjestan samo jednog dijela misli, jer još uvijek nije integrirao svoju sjenu.