Pomalo je iznenađujuća činjenica kako je kupus novo superpovrće koje zauzima sam tron kulinarske scene. Na prvi pogled može nam se učiniti kako je riječ o poprilično jednostavnoj i uobičajenoj namirnici od koje postoje mnoge prestižnije, ali upravo u tome proizlazi njegova snaga.

Novinarka Kim Severson za The New York Times piše o tome kako je kupus stoljećima jedna od osnova prehrambene kulture, ali danas postaje prava elitna namirnica sasvim različitih vrsta jela. Zanimljivo je da najviše kupusa raste u Kini, a jede ga se u Rusiji. Tamo je kupus glavni sastojak guste juhe boršč, peljmenija ili njihovih tradicionalnih piroški. Ipak, kupus je rasprostranjen diljem svijeta, a jedan je američki kuhar čak usporedio njegovu primjenu sa slaninom. 

Korejska gastronomija odigrala je važnu ulogu u popularizaciji kupusa

Do nedavno poprilično nepoznata, a danas itekako prisutna i važna je korejska gastronomija. Upravo je kimchi - tradicionalno korejsko jelo - doprinijelo široj popularizaciji ovoga povrća. Pomama za kimchijem tekla je usporedno s interesom za sve što je fermentirano i pogodno za crijeva, a hrana i treba pogodovati našem zdravlju. Kimchi se sastoji od kiselog kupusa, drugih vrsta povrća i različitih začina, a jede se kao prilog ili dodatak različitim jelima.

Osim korejskog utjecaja, vrijednost treba pronaći i u napornom radu farmera koji su počeli uzgajati sve više različitih vrsta kupusnjača. Iako nam se to možda neće učiniti na prvu, kupus je izuzetno estetski privlačna namirnica koju možemo izrezati i pripremiti na pregršt načina, a bojom, teksturom i oblikom razlikuje se od vrste do vrste.

kimchi
makafood / Pexels 

Svakodnevna konzumacija pogoduje zdravlju

Kao što je već spomenuto, danas se velika pozornost posvećuje zdravlju crijeva, a upravo je kupus namirnica bogata vlaknima koja doprinose redovitoj probavi i zdravoj crijevnoj funkciji. Osim toga, vrijedan je izvor vitamina C, vitamina K i folata, a sadrži i protuupalna svojstva. Pored svih ovih benefita, riječ je o niskokaloričnoj namirnici koju uvijek možemo pojesti čak i u obliku salate ili dodatnog priloga.

Najčešće ga i jedemo u obliku salate ili punimo mesnim nadjevima, a volimo ga i svježeg i fermentiranog. Zanimljiva je kombinacija crvenog kupusa i smokvi, a popularan je sastojak različitih veganskih recepata.