Jetra je naš najveći unutarnji organ, a odgovorna je za više od 500 različitih funkcija u tijelu. Jedna od tih funkcija upravo je detoksikacija i neutralizacija toksina, navodi Healthline.

Ipak, kao i uvijek, prisutni su različiti stavovi o pitanjima koja se tiču čišćenja jetre, a neki od njih sasvim su pogrešni. Neophodnost detoksikacije i stav da čišćenje jetre baš uvijek pomaže u mršavljenju potpuni su mitovi, a s vama dijelimo 3 najveće istine koje se tiču detoksa ovoga organa.

1. Neki sastojci za detoksikaciju jetre korisni su za zdravlje

Pogrešno je tvrditi kako je baš svaki oblik detoksikacije jetre nužan za zdravlje, a mnogi su proizvodi čak i nedovoljno provjereni. Ipak, neki su sastojci već dugi niz godina najbolji saveznici u održavanju ovoga organa zdravim. Jedan od njih je mliječni čičak koji je dobro poznat dodatak za čišćenje jetre zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, kao i kurkuma koja smanjuje ključne proupalne molekule koje pridonose početku, razvoju ili pogoršanju bolesti jetre.

2. Ponekad proces čišćenja jetre može pridonijeti mršavljenju

Nema dokaza da čišćenje jetre nužno pomaže u mršavljenju, a studije su čak pokazale kako određene vrste dijeta za čišćenje mogu smanjiti brzinu metabolizma, što bi zapravo usporilo gubitak težine. Ipak, neki sastojci svakako mogu pomoći u procesu mršavljenja. Unos visokokvalitetne i neprerađene hrane jedan je od najboljih načina za mršavljenje. Ova vrsta namirnica ima veći broj vitamina, minerala i korisnih spojeva koji nemaju veliku kalorijsku vrijednost i duže nas čine sitima, a ujedno pomažu i u zdravlju jetre. 

3. Postoje stvari koje pridonose zaštiti jetre od bolesti

Genetska predodređenost, pretjerana konzumacija alkohola, pretilost, određeni lijekovi i kronični hepatitis C među glavnim su čimbenicima rizika za bolest jetre. Iako ne možemo promijeniti genetske čimbenike, uvijek se možemo usredotočiti na promjene načina života kako bismo se zaštitili od bolesti jetre. Ograničeni unos alkohola, cijepljenje protiv hepatitisa, pažljivi odabir lijekova i održavanje zdrave tjelesne težine bez razmišljanja su dobri koraci u poboljšanju zdravstvene slike našega tijela. 

*Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, najbolja osoba s kojom možete razgovarati je vaš liječnik koji će vas moći savjetovati o tome što možete učiniti za sigurno promicanje zdravlja jetre ili riješiti bilo koje druge zdravstvene probleme koje možda imate.