Iako smo danas okruženi različitim dijetama i novim planovima prehrane, svi se oni mogu svesti na vrlo jednostavno pravilo - potrebno je što više izbjegavati prerađenu hranu i u većoj količini konzumirati cjelovite namirnice. Kako biste razvili pravilan odnos prema hrani, potrebno je osvijestiti koje sve namirnice konzumiramo i zašto su neke okarakterizirane kao lošije od drugih, piše Brainz Magazine.

Što je prerađena hrana?

Prerađena hrana je svaki prehrambeni proizvod koji je izmijenjen od svog prirodnog stanja. To znači da su proizvodi prošli kroz neku vrstu obrade kako bi bili prikladniji za konzumaciju ili im se produljio rok trajanja.

Potrebna je određena obrada kako bismo mogli imati odgovarajuću zalihu hrane. Obrada može uključivati:

  • Kuhanje
  • Konzerviranje
  • Smrzavanje
  • Pasterizaciju
  • Dehidraciju
  • Vrenje

Međutim, mnoga hrana koju danas konzumiramo visoko je prerađena, a to znači da je podvrgnuta manipulacijama koje mogu uključivati dodavanje sastojaka kao što su konzervansi, umjetne arome, bojila, bojila, natrij, nezdrave masti i dodani šećeri.

Najčešće je riječ o ovim vrstama:

  • Brza hrana
  • Zapakirane grickalice (npr. čips, kolačići, krekeri)
  • Konzervirane juhe i povrće
  • Zamrznuta jela i večere
  • Prerađeno meso (npr. mesni delikatesi, slanina, kobasice)

Opsežna obrada hrane često uzrokuje gubitak važnih hranjivih tvari i vlakana koja se prirodno nalaze u cjelovitoj hrani. Prerađena hrana, iako je prikladna, dolazi s velikim dugoročnim nedostacima. Bogata je kalorijama i siromašna hranjivim tvarima, a nudi manje esencijalnih nutrijenata u usporedbi s cjelovitom hranom. Osim toga, aditivi u prerađenoj hrani mogu se akumulirati tijekom vremena, pridonoseći zdravstvenim problemima kao što su inzulinska rezistencija, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak i visoki kolesterol.

Što su cjelovite namirnice?

Cjelovite namirnice su neprerađene ili minimalno prerađene namirnice, kao što su:

  • Voće i povrće
  • Cjelovite žitarice (kvinoja, smeđa riža)
  • Mahunarke (grah, leća)
  • Orašasti plodovi i sjemenke
  • Nemasni proteini (piletina, riba, tofu)
  • Zdrave masti (avokado, maslinovo ulje)

Zašto je cjelovita hrana važna za nas?

Cjelovite namirnice pune su esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini, minerali i antioksidansi koji su našem tijelu potrebni za pravilno funkcioniranje i održavanje dobrog zdravlja. Također, imaju manje nezdravih tvari poput šećera i masti. Osim toga, cjelovite namirnice pune su proteina i vlakana, što ih čini zasitnijim i može pomoći u regulaciji apetita, što olakšava održavanje zdrave težine.

Ipak, to što je prerađena hrana nutritivno siromašna i bolje ju je zamijeniti sa zdravijim opcijama, ne znači da je nikada ne biste smjeli konzumirati jer jedan obrok ne čini značajnu razliku. Potrudite se da tijekom dana unosite više vlakana i vitamina, ali kada osjetite potrebu za nekim manje nutritivnim obrokom, jednostavno si ga priuštite i zatim nastavite gdje ste stali.