Na mom ženskom druženju neki dan tema je bila dijeta. Jedna želi skinuti 3 kg, druga malo više, a treća klima glavom u znak odobravanja. Gledam nas, smijem se i mislim si da idemo od ponedjeljka jer na stolu je u tom trenutku bilo brdo grickalica, štrukle i vino, a mi smo se družile, smijale i razgovarale o nekim novim odlukama koje dolaze s jeseni. Dobila sam dojam da ove godine novogodišnje odluke kreću s jeseni. Ovih dana često čujem: odlučila sam uvesti male promjene u život, počeo sam provoditi manje vremena po društvenim mrežama, odlučila sam se zdravije hraniti, odlučila sam učiniti nešto sa svojom prehranom, odlučio sam ići u pekaru jednom tjedno

Nije to ni čudno - simbolika jeseni je prekrasna. Promjena je na svakom koraku. Lišće mijenja svoje boje i drveće otpušta svoje lišće, ono mu više ne treba i sprema se za novi životni period. Tako smo i mi nekako usuglasili se s prirodom pa želimo ostaviti i otpustiti sve ono što nam ne treba kako bismo ušli u neki novi period. Ja nisam pobornik dijeta jer iz vlastitog iskustva znam da dijeta dugoročno ne uspijeva i da rezultat koji smo dobili tako da si branimo hranu i zakidamo se, nije održiv. Dobit ćemo rezultat i čim nam disciplina popusti, malo po malo vratit ćemo se starim navikama. Ponekad se vrati samo dio, a ponekad i više nego smo izgubili jer nismo sagledali sebe kao jednu cjelinu. Smanjili smo unos hrane, podijelili namirnice na dobre i loše pa je rezultat bio tu, ali koliko dugo? Ja znam da meni nije djelovao.

Brdo dijeta i kilogrami koji idu dolje pa gore, pa dolje, pa gore.. Ovo zvuči kako jo-jo efekt jer to i jeste. Hrana nam služi kao alat za nošenje sa stresom i emocijama. Jedemo kada nismo gladni. Ne znamo što znači biti gladan jer ni ne stignemo biti gladni kada stalno nešto žvačemo, a da toga nismo svjesni. Ne želimo si priznati da puno jedemo i govorimo si da smo takve građe, da imamo takve gene ili da se debljamo od vode - sve ovo sam si ja govorila, a istina je zapravo da sam se u dubini sebe osjećala tužno i nesigurno, da sam željela biti nevidljiva… Hrana mi je bila utjeha, a kilogrami moj štit - ako želite saznati više o meni i mom odnosu s hranom, pogledajte prilog.

Da bi dijeta bila uspješna, trebala bi postojati univerzalna dijeta koja odgovara svima. Takva dijeta zapravo postoji - to je dijeta kada smo svjesni sebe, svojih emocija, potreba i kada poznajemo sebe. Tada primjećujemo što se događa u našem unutarnjem svijetu misli, osjećaja i emocija te znamo kako na njih odgovoriti. Na primjer, kada osjećamo ljutnju, moramo primijetiti koja naša potreba nije ispunjena, a ne reagirati impulzivnim odlaskom u kuhinju po čips.

Iako mislimo da je dijeta jednostavnije rješenje, zapravo nije jer ona samo produbljuje našu patnju. Osjećaj nezadovoljstva, nesigurnosti i tuge neće otići ako mi izgubimo kilograme. Kilogrami nisu uzrok tih emocija. Uzrok naših kilograma leži u nama. I do njega dolazimo tako da upoznajemo sebe. Kada počnemo upoznavati sebe, razumjet ćemo zašto jedemo velike količine kruha, kroasana, prženog ili kolača. Koju to emociju i svoju potrebu zadovoljavamo. Učimo o njoj, osjećamo je, ne potiskujemo je i ne gušimo je hranom.

Danas nam je sve dostupno, a distrakcije su na svakom koraku. Kult ljepote dosegnuo je svoj vrhunac. Na mrežama gledamo idealno ispeglana lica bez ijedne bore ili nabora, a više se ne vide ni madeži na tijelu. Živimo jako brzo i sve želimo na brzinu. Zaboravljamo da je za mnoge stvari potrebno vrijeme. Za fini kolač treba uložiti vrijeme da bi on ispao tako fin. Za fino spremljen obrok treba vremena. Od nabavke namirnica, kuhanja, pripremanja. Zaboravili smo sebe, zaboravili smo i kako s mjerom jesti i uživati u hrani. U njenoj nabavi, pripremi, konzumaciji.

U današnjem brzom tempu života, često zaboravljamo kako jesti s mjerom i uživati u hrani. Dijete, trendovi prehrane i stres često nas potiču na brzu i neuravnoteženu konzumaciju hrane. No, važno je vratiti se osnovama - naučiti jesti s mjerom i bez stresa.

Kako biste doprijeli do sebe, počnite prakticirati svjesno jedenje. Svjesno jedenje, također poznato kao mindful eating, predstavlja praksu usredotočenosti na trenutak dok jedemo. To podrazumijeva usmjeravanje pažnje na okus hrane, teksturu, miris i osjećaj sitosti. Ova praksa pomaže nam da budemo prisutni dok jedemo, umjesto da jedemo na autopilotu ili iz emocionalnih razloga.

Zašto je svjesno jedenje važno?

  • Bolje razumijevanje signala gladi i sitosti: Svjesno jedenje omogućava nam bolje prepoznavanje stvarne gladi i sitosti, pomažući nam izbjeći prejedanje.
  • Smanjuje prekomjerno grickanje: Kada jedemo svjesno, manje smo skloni grickanju iz dosade ili stresa.
  • Poboljšava probavu: Opažanje okusa i teksture hrane može poboljšati proces probave i pomoći tijelu da bolje apsorbira hranjive tvari.
  • Smanjuje stres i tjeskobu: Svjesno jedenje može smanjiti stres povezan s hranom i emocionalnim prejedanjem.

Kako početi sa svjesnim jedenjem?

  • Isključite distrakcije: Jedite bez televizije, računala ili mobitela. Posvetite potpunu pažnju hrani.
  • Uživajte u malim zalogajima: Uzmite si vremena za male zalogaje, žvačite polako i uživajte u svakom gutljaju.
  • Obratite pažnju na signale tijela: Slušajte svoje tijelo. Kada osjetite sitost, prestanite jesti.
  • Zapitajte se zašto jedete: Prije nego se uhvatite u zalogaju, razmislite o tome jeste li stvarno gladni ili jedete iz dosade, stresa ili drugih emocionalnih razloga.

Razvijanje zdravog odnosa s hranom
Ključ svjesnog jedenja je razvijanje zdravog odnosa s hranom. To znači uživati u hrani bez krivnje ili prekomjerne kontrole. Dopustite si da povremeno uživate u omiljenim jelima, ali radite to svjesno i u umjerenim količinama.

Naučiti jesti s mjerom i bez stresa nije samo pristup prehrani, već i pristup životu. To je put prema boljem razumijevanju vlastitih tjelesnih potreba i stvarnom uživanju u hrani. Svjesno jedenje može vam pomoći da razvijete zdrav odnos s hranom, da upoznate sebe i prepoznate koja vam se hrana sviđa, koju jedete iz navike, koju svoju potrebu zadovoljavate te postignete ravnotežu u svom životu.

*Više o radionici Mršavljenje bez stresa pronađite na linku