Period perimenopauze i menopauze često dolazi sa sklopom simptoma koji nam dodatno otežavaju svakodnevicu. Problemi sa spavanjem jedan su od najčešćih izazova, a nesanica i noćno znojenje gotovo su svakodnevica žena tijekom ovoga razdoblja. Učestale promjene raspoloženja, kao i konstantni umor često rezultiraju letargičnim i razdražljivim raspoloženjem.

Određena hrana pomaže umanjiti ove neželjene posljedice, a prehranu je potrebno prilagoditi što više osobnim potrebama. “Najbolja hrana koja prati prijelaz u menopauzu jest ona bogata raznolikim vlaknima i polifenolima, što u osnovi znači puno biljaka”, kaže nutricionistica Federica Amati. Za simptome menopauze potrebno je u prehranu unijeti što više bobičastog voća, zelenog povrća, orašastih plodova i mahunarki.

Ako vas muču nesanica, noćno znojenje i promjene raspoloženja, ovo je prehrana kojom trebate obogatiti svoj jelovnik, navodi Natural Health Woman.

1. Nesanica

“Uravnoteženi večernji obroci koji sadrže dobar udio proteina i/ili vlakana osigurat će stabilnost šećera tijekom noći. Najbolje je pojesti zadnji obrok u danu barem sat vremena prije spavanja,” savjetuje nutricionistica Helen Roach. Istraživanja pokazuju da dva kivija sat vremena prije spavanja poboljšavaju san, dok se sadržaj melatonina i fitonutrijenata u kiselim višnjama također pokazao korisnim.

Što izbjegavati: Alkohol i kofein izrazito negativno utječu na higijenu spavanja.

2. Noćno znojenje

Hrana bogata fitoestrogenom ključna je za problem noćnog znojenja u vrijeme menopauze, kao i održavanje ravnoteže šećera u krvi. Dobro je jesti što više indijskih oraščića, kikirikija, sjemenki lana, badema i jabuka. Preporuča će najobilnije obroke jesti u popodnevnim satima kada je i najjača osjetljivost na inzulin.

Što izbjegavati: Ponovno - kofein. Upravo je to jedan od sastojaka koji nepovoljno utječu na noćno znojenje.

3. Promjene raspoloženja

“Prehrana bogata vlaknima, puna hranjivih tvari kojima je cilj optimizirati zdravlje crijeva i kontrolirati razinu šećera u krvi, može pomoći kod promjena raspoloženja,” kaže psihoterapeutkinja i nutricionistica Uxshely Carcamo. Potrebno je jesti što više raznolikijeg povrća, orašastih plodova i avokada. Također, dobro je unositi više proteina pa se preporučuje ubaciti mahunarke ili tofu u svakodnevni jelovnik. 

Što izbjegavati: Pržena hrana, rafinirani ugljikohidrati, velike količine šećera i prerađene namirnice loše utječu na naše raspoloženje pa je njihovu konzumaciju potrebno svesti na minimum.