Možete li jutro uopće zamisliti bez tople šalice kave? Vjerojatno ne! Potreba za dodatnom energijom čim se probudimo i započnemo dan posebno je jaka, ali spas možemo pronaći i u zdravijim opcijama. Određene vrste biljnih čajeva odličan su stimulans energije, a naše će tijelo razbuditi na potpuno zdrav i neškodiv način, navodi Well+Good.

Ovo je 5 vrsta biljnih čajeva koje bez opasnosti možemo popiti ujutro, ali i tijekom dana kada osjetite pad energije.

1. Čaj od paprene metvice

Čaj od paprene metvice poznat je kao odličan za probavu, ali također može pomoći u poboljšanju raspoloženja i kognitivnog funkcioniranja čovjeka. U različitim istraživanjima utvrđeno je da eterična ulja paprene metvice poboljšavaju pamćenje i povećavaju budnost što nam može biti od posebne koristi u trenutcima kada imamo previše dnevnih obaveza. 

čaj
Shutterstock 

2. Čaj od đumbira

Đumbir je biljka koja grije i nudi razne zdravstvene prednosti - od smirivanja probavnih smetnji do jačanja imunološkog sustava. No, pokazalo se da ekstrakt đumbira poboljšava čak i pažnju i sposobnost kognitivne obrade. Đumbir potiče cirkulaciju u našem tijelu, omogućujući većoj količini kisika prolazak do tkiva i raspršivanje protoka krvi po cijelom tijelu. 

čaj
Shutterstock 

3. Čaj od matičnjaka

Matičnjak je biljka s mirisom limuna iz obitelji metvice koja se povezuje s poboljšanim raspoloženjem i boljim pamćenjem. Čaj od matičnjaka pomaže u poboljšanju kognitivnih sposobnosti, a u jednoj studiji sudionici koji su uzimali matičnjak bili su bolji u računalnim zadacima od onih koji nisu.

čaj
Shutterstock 

4. Čaj od ružmarina

Ružmarin je član obitelji metvice, a pomaže u povećanju kognitivnih performansi i poboljšanju pamćenja, fokusa i budnosti. Također, dokazano je kako ružmarin pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, a njegova antioksidativna svojstva mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale u tijelu. 

čaj
Shutterstock 

5. Čaj od kadulje

Ova moćna biljka također poboljšava kognitivnu aktivnost i zaštićuje nas od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Kadulja je biljka koja jača mozak i povećava cirkulaciju kisika kroz cijelo tijelo. Također se u velikoj količini koristi zbog svojih estrogenih učinaka i može pomoći ženama koje pate od umora povezanog s menopauzom

čaj
Shutterstock