Doručkom dobivamo energiju i snagu potrebnu za nastavak radnoga dana i odrađivanje svih zadataka. Upravo zbog tih razloga, važno je odabrati balansiran i hranjiv obrok koji će nam dati potrebne nutrijente i pogodovati našem zdravstvenom sustavu. 

Zobene pahuljice odličan su odabir za vas ako nemate puno vremena, a svejedno se želite posvetiti izboru hrane koju unosite u svoj organizam. Naravno, nikako se ne preporuča konzumirati instant zobene kaše jer su pune šećera i aditiva. Cjelovita žitarica zobi može se izblendati u brašno što je također dobar odabir ako volite kremastiju strukturu. Domaću zobenu kašu uvijek možete nadograditi zanimljivim namirnicama, kao što su šumsko voće, jabuke, kruške, kokos ili organski kakao. 

Također, u zobenu kašu možete dodati i domaći med ako volite slađe varijante. Možete je pripremiti s vodom, biljnim ili običnim mlijekom - ovisno o vašim preferencijama i zdravstvenom stanju.

5 razloga zašto bi zobena kaša trebala biti vaš prvi jutarnji obrok

1. Odličan izvor nutrijenata i vlakana

Zob obiluje magnezijem, fosforom, željezom i cinkom, što su sve pogodni nutrijenti za održavanje našeg zdravstvenog sustava. Osim toga, sadrži minerale, vlakna i proteine. Vlakna pomažu održavati zdravlje naših crijeva i uravnotežiti probavu, što je još jedan važan benefit ovoga doručka.

2. Regulacija vrijednosti šećera u krvi

Zobena kaša ima nizak glikemijski indeks, a to znači da pomaže u održavanju stabilnih vrijednosti šećera u krvi. Ako iz određenih razloga morate pripaziti na šećer, savjetuje se da kašu radite s vodom, a ne mlijekom. Također, koristite dodatke koji ne obiluju fruktozom ili drugim prirodnim šećerima.

3. Kontroliranje tjelesne težine

Ako želite što duži osjećaj sitosti, zobena kaša pravo je rješenje za vas. Uz pravilno izbalansiran obrok vaše tijelo neće vapiti za dodatnim izvorom hrane. Zob je odlična namirnica, a ako vam je jutrom potreban hranjiviji obrok, možete napraviti zobenu kašu s mlijekom i bananom. Ova će vas kombinacija duže držati sitima, a sve namirnice koje ste unijeli su zdrave i korisne za organizam.

4. Jednostavna priprema

Dani su za vas prepuni obaveza, a često ne jedete doručak zbog nedostatka vremena? Ako je ovo i vaša stvarnost, zobena kaša pravi je odabir za vas. Cijela priprema zobene kaše traje samo nekoliko minuta, a možete se odlučiti čak i za overnight oats - zobenu kašu koju napravite noć prije, stavite u frižider i ujutro je spremna za konzumaciju.

5. Održava zdravlje srca i optimizira krvni tlak

Beta-glukani, vrsta topivih vlakana u zobi, pomažu u smanjenju razine kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Također, zobena kaša sadrži zdrave masnoće, uključujući omega-3 masne kiseline, koje podržavaju zdravlje krvnih žila i pridonose održavanju normalnih vrijednosti krvnog tlaka.