Tijelo se ne bira. Ono je dodijeljeno i razvija se baš kao i misao. Zahtjeva njegu, hranu, pažnju. Osobna percepcija i odnos prema vlastitom tijelu definira i naše odnose s drugima. Uči nas graditi samopouzdanje, ali i shvatiti vlastite granice.

Cijeniti tijelo, znači razvijati vlastiti zaštitni štit. Osjetiti snagu koja izvire iznutra. Ljubav prema tijelu umanjuje osjetljivost na vanjske čimbenike, mišljenja i viđenja drugih, nesigurnosti. No, kako bi se to dogodilo, valja naučiti uistinu ga cijeniti.
Riječ je o vještini koja se razvija i ovisi isključivo o vašoj predanosti. Cilj je ove prakse prepoznati i izraziti zahvalnost vlastitom tijelu kroz uviđanje fizičkih osobina, ali i funkcijama koje nam omogućava, bez obzira na izgled.

Poanta nije u prepuštanju; prihvaćanju i ljubavi prema svakoj karakteristici fizičkog izgleda, već u poimanju te uviđanju trenutnih sposobnosti tijela. Priznavanju ograničenja. Zahvali za sve pozitivne aspekte, poput genetskih prepoznatljivosti. Linijama i osobinama koje se generacijski prenose i koje su dio identiteta.

Osnovni segment zahvalnosti tijelu je pozitivno promatranje. Mane se prihvaćaju, dio su vas i ne treba ih mijenjati. Jedina definicija ljepote koja postoji je ona koju si sami postavite, a treba ju bazirati isključivo na prihvaćanju i uviđanju. Sljedeća je komponenta poštovanje. Tijelo ne smijemo zanemarivati. Ono je ključ našeg djelovanja. Zahvaljujući njemu se prezentiramo, komuniciramo. O njemu treba brinuti. Osluškivati ga i njegovati.

Takav stav donosi mnoštvo blagodati. Prvenstveno potiče zdravije ponašanje. Shvaćanjem i prihvaćanjem tjelesnih karakteristika i potreba, učimo djelovati u skladu s njima te kako tijelu omogućiti ono što mu je u danom trenutku potrebno za što uspješnije djelovanje. Istovremeno, omogućuje nam anticipirati potencijalne prepreke, bilo društvene ili mentalne te stvoriti strategije kojima se mogu prevladati.

KAKO IZRAZITI ZAHVALNOST TIJELU?

Dopustite si trenutak promatranja tijela. Proučite formu, strukturu. Prvo vanjštine. A zatim, razmislite o onome što vam pruža, kakvu potporu vam daje te koliko kvalitetno ju uzvraćate. Imate li zdravstvene probleme ovo može biti težak trenutak, ali nužno je prihvatiti osjećaj tuge i proživjeti ga. Prisjetiti se svih karakteristika kojima i dalje nudi pozitivnost, spaja vas s okolinom kroz osmjeh, gestu, pogled.

Odmaknite se od negativnosti. Svatko posjeduje karakteristike koje ne želi, ne voli, smatra neatraktivnima… nitko nije pošteđen takvih stavova. Ali i mane su dio karaktera. Nude uvid u snagu sposobnosti prihvaćanja i otpuštanja.

Zapišite sve one dijelove tijela, načina na koji se nosi, ističe kako pozitivne, tako i negativne. Razmislite zbog čega vam jesu dragi ili upravo suprotno. U trenutcima krize prisjetite se svakog aspekta koji ste osvijestili te što vam je promjena perspektive omogućila.

Negativne misli pokušajte preformulirati. Za to će vam trebati vremena, ali svakako će biti korisno u budućnosti. Primjerice smeta li vam što imate izraženiji trbuh, prisjetite se njegove fizičke funkcije koja vam uopće omogućava funkcionirati. A zatim razmislite kako biste mogli pokušati konzumirati zdraviju hranu, izbaciti štetne namirnice te se potaknuti na barem jednu vježbu dnevno ili šetnju, koja će koristiti vašem metabolizmu.

KORISTITE POZITIVNE AFIRMACIJE

Odaberite vrijeme unutar dana koje u vama budi osjećaj mira, stabilnosti. Rano jutro, dok svijet još naoko stoji, tijekom jutarnje kave ili rutine njegovanja, u smiraj dana, tijekom meditacije ili nakon rekreacije. Dopustite si osjetiti tijelo i biti prisutni u njemu. Promatrajte svoje pokrete. Kontrolirajte dah, a zatim si izrecite, na glas, bez srama i zadrške sljedeće misli:

  • Cijenim svoje ruke, jer one me usmjeravaju.
  • Volim svoje oči jer mi pokazuju svijet i vlastiti rast. One odražavaju moju prošlost i prošlost mojih predaka. Nose ih u sebi kao zapis različitih vremena.
  • Cijenim svaki osjećaj koji mi donosi pokret.
  • Osjećam zahvalnost na postojanju, upravo u ovom tijelu.

Oslobodite um. Više ste od tijela i njegovih limita, ali ono je jedino što vam uistinu pripada. Cijenite to.