Primjećujete li ikada kako se pritužbe jednostavno pronalaze i gomilaju? Jednom kad uđete u njihov začarani krug posvuda pronalazite znakove njihovog postojanja i implementirate ih u svoj život. Svaka sitnica može biti okidač pa da se na nešto zažalite i time si dodatno povećate stres. No, znate li zašto to činite?

Mnogi psiholozi smatraju kako korištenjem ovog načina izražavanja, zapravo želite istaknuti kako vam u nekom segmentu života nedostaje samopouzdanja, ali i pažnje koja je svima neophodna kako bi osjetili sreću i umanjili usamljenost. Ali, konstantno žaljenje i upiranje u negativnosti, zapravo umaraju većinu pojedinaca kojima je stalo i udaljavaju vas od njih. Kako se onda prestati žaliti i prigovarati?

Jednom, kad ste osvijestili ovaj obrazac ponašanja, potrebno je prvenstveno prisjetiti određenih trenutaka u kojima ste uistinu bili sretni. Što vas je tada posebno ispunjavalo i što vam, u odnosu na prošlost, trenutno nedostaje? U tom ste periodu naime, bili osoba koja je pronalazila inspiraciju i užitak u stvarnosti, u trenutku. Pokušajte se prisjetiti čemu ste tada težili i jeste li to ostvarili? Znajte, ako niste, kako nikada nije kasno, ponovno pokušati. Tada ste znali cijeniti svoju prisutnost, vrijeme je da se vratite tomu.

Budite zahvalni na onomu što imate, a istovremeno pokušajte vizualizirati svoju budućnost. Djelovanjem kroz prigovaranje, zaustavljate se u napredovanju jer zapravo tražite izgovore i izbjegavate raditi na sebi. U nekom pogledu, stojite, ukopani u pijesak i predajete se udaru sljedećeg vala koji nailazi. Naravno kako se u toj situaciji ne osjećate uspješno i vidite samo negativno, usko. Ali, nije djelovanje vala ono što vas sputava i ukopava, već vaša nespremnost da se pomaknete i umjesto samo crte horizonta koju vidite, pokušate zamisliti što iza nje proviruje.

Život se ne sastoji od savršenih momenta, to je nažalost većini poznat fakt. Međutim ti momenti, umjesto da se na njih žalite, trebaju biti prigrljeni. Oni se moraju iskusiti i istražiti jer upravo iz njih proizlazi snaga osobnosti. Jednom, kad ste im imali snage pristupiti, uspjeli ste djelovati i razriješiti ih. Ponijeli sa sobom, u budućnost lekcije koje otvaraju perspektivu. Učinite to ponovno. Smijete se naravno požaliti najbližima i izraziti svoje osjećaje. Njih ne treba zatomljivati, ali jednom kad to učinite, pokušajte ih otpustiti, a zatim i zamisliti što želite, trebate. Vizualizirajte najbolju verziju sebe i ne bojte se ne postići ju u potpunosti. Važna su sva ona znanja koja, dok ju izgrađujete, prikupljate.