Dokazano najmoćnija vizualizacija

Za razliku od onoga što smo nekoć mislili, nema svaka vizualizacija i meditacija isti učinak na um i tijelo. Prema istraživanjima, Vajrayana vizualizacija iz tibetanskog budizma jedna od najmoćnijih, navodi neuroznanstvenica Tara Swart.

Zašto baš ta metoda? Kako pojašnjava stručnjakinja, ona ne vodi samo opuštanju već intenzivno jača naše kognitivnih sposobnosti, kao i budnije i aktivnije tjelesno stanje.

Praksa Vajrayane vrlo je bitna tibetanskim redovnicima i smatra se njihovom tajnom te se prenosi samo putem specifičnih vježbi inicijacije. Metodu koja veoma nalikuje Vajrayana meditaciji prenosi  dr. Tara Swart u svojoj knjizi Izvor (izdavač V. B. Z.) kojoj je cilj da vam pomogne u situacijama kad vam je potrebno da mozak funkcionira najbolje što može.

Identificirajte se s vama posebnom osobom

Tibetanski su redovnici u praksi zamišljali bogove i božice, ali vi umjesto toga možete odabrati osobu koju poznajete i poštujete; nekog koga smatrate neizmjerno moćnim u smislu osobina koje biste i vi voljeli imati ili smatrate da su vam potrebne. Zapišite njegovo/njezino ime.

1. Pronađite tiho i sigurno mjesto te sklopljenih očiju sjednite ili lezite. Prije nego što sklopite oči možete pogledati sliku odabrane osobe.

2. Sklopljenih očiju počnite zamišljati tu osobu pred sobom. Zamislite svaki i najsitniji detalj njezina izgleda te njezinu prisutnost koju osjećate.

3. Vježbajte dok ne osjetite da biste mogli ispružiti ruku i dotaknuti je te razgovarati s njom, kao da bi stajala pred vama kad biste otvorili oči.

4. Kad u tome uspijete, zamislite sebe kao tu osobu. Zamislite se od glave do pete kao da ste ta osoba: njezinu kosu, glas, držanje i ono što joj je svojstveno, kao i moć za kojom čeznete.

5. Osjetite kako se ta povezanost širi cijelim vašim tijelom, tako da ste neodvojivo povezani s njom. (Da biste to postigli možda će vam trebati i nekoliko tjedana.)

6. Nastavite vježbati vizualizaciju sve dok ne budete uvjereni da sad posjedujete njezine osobine koje možete prizvati kad god je to potrebno.

Svrha ove vježbe je da putem vizualizacije shvatite da duboko u sebi već posjedujete te osobine. Kad svoju čistu i usredotočenu pažnju usmjerite u ovu vizualizaciju, to će vas ohrabriti da sebe „ispunite“ pozitivnom energijom koju želite manifestirati.