Ogledalo, alat koji svakodnevno koristimo, a ponekad, u prolazu, činimo to sasvim nesvjesni svojih, automatskih radnji i gotovo oduvijek. Neki od nas pritom imaju i posebne ekspresije. Prva su ogledala bila tek u obliku refleksije u vodi (a otud potječe i poznata priča o Narcisu), a poznato je i kako su se oko njih razvijala i određena duhovna vjerovanja. Ona su se temeljila na raznolikim konceptima kojima je spona bila mišljenje kako zrcala posjeduju energetsku kvalitetu ili sposobnost posredovanja između svjetova. Postoje i oni koji ih, zbog sasvim različitih, individualnih razloga izbjegavaju jer, dugotrajno zurenje u vlastiti odraz može izazvati i nelagodu. Ali, prema riječima psihologinje Tare Well, profesorice meditacije uz ogledalo, ovaj jedinstven pristup zapravo pomaže izgradnji samopouzdanja i ljubavi prema sebi, pogotovo za onih dana u kojima niste u stanju pronaći vlastitu svrhu ili se osjećate usamljeno.

Možda vam se čini kontraproduktivnim, u takvom stanju uočavati svoje mane, ali to je zdrav pristup samorefleksiji, a ne znači kako nećete pronaći i neke elemente sebe koje ste zatomljivali ili ih ranije niste primijetili. Uz praksu ćete upravo njih, te nesavršene djeliće ljepote prepoznati. Usvajanjem realnije, oproštaju sklone perspektive pronaći ćete nove inspiracije za prilagodbu onoga što vas mori i shvatiti kako vas nesavršenosti ne čine manje vrijednima, već interesantnijima. Često izbjegavamo razmišljanja o pogreškama, strahom i sramom bježimo od suočavanja s njima. No, važno je upravo suprotno. Treba znati prihvatiti sebe kao cjelovito biće i promisliti o svakom momentu koji nas je izgradio. Bez srama jer, već se dogodio, već je prošao i ne može se mijenjati. Ali, iz njega se može učiti.

Kako funkcionira mirror gazing? Slično kao i trataka, samo umjesto svijeće koristite zrcalo. Važno je imati jedno koje ranije niste koristili, a svrha mu je samo ova praksa.

Na istočnu stranu zida prostora u kojemu ste odlučili meditirati ili to već činite, postavite ogledalo, a na njegovu sredinu (u razini očiju dok sjedite) stavite kružić od bijelog papira, promjera do 0,5 cm. Soba treba biti zamračena, a jedini izvor svjetlosti treba, prema Maha Yoga Centru, biti svijeća s vaše lijeve strane, točnije na sjeveru. U prostoru treba vladati potpuni mir. Distrakcije poput telefona ne unosite u njega.

Dopustite si vrijeme za namještanje tijela i pronađite najudobniji položaj, a zatim pokušajte umiriti svoj um. Usredotočite se na disanje i opustite tijelo.

Potom, fiksirajte svoj pogled na odraz u ogledalu. Gledajte direktno u vlastite oči ili neko drugo područje koje u vama budi osjećaj ugode, koje volite na vlastitom licu. Pokušajte zadržati fokus i ako osjetite kako vam misli lutaju, usredotočite se ponovno na disanje i odraz. Otvorite um za moguća iskustva ili uvide koji se mogu pojaviti tijekom prakse. Neki ljudi opisuju vizije, promjene u percepciji ili dublje uvide. Ako primijetite neki osjećaj nelagode, nemojte se prisiljavati ostati, već postupajte sukladno svojem osjećaju. Ovdje nije riječ isključivo o meditaciji već praksi. Vaše iskustvo razvijat će se u skladu s njom. Započnite s trajanjem od 5 minuta, a zatim postepeno, prema potrebama, produljujte vrijeme.

Po završetku, odmaknite pogled s ogledala, ali ne brzajte vraćanje u rutinu djelovanja. Ostanite tako, sami, staloženi u sobi i dalje se fokusirajući na disanje. Dajte svojim očima mogućnost prilagodbe. Tek potom, kad se osjetite spremni, spremite ogledalo i nastavite s planiranim sadržajem.

Zapamtite, samo vi možete sebi dati validaciju. Kada vam strana mišljenja počnu narušavati samopouzdanje i poljuljaju vjeru u vaše vrijednosti i sposobnosti, osjećate se ranjivo, a ovom praksom možete pouzdanu osobu, motivatora i saveznika, pronaći upravo u sebi. Naposlijetku, nije li ključno biti sebi najbolji prijatelj? Ojačajte se, zavirite duboko, do samog izvora vašeg karaktera i bića. Umjesto rascijepljenosti, pronaći ćete spoznaju.