Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA SAMOPOUZDANJE UTJEČU 3 VEZE IZ PROŠLOSTI: Odnosi s okolinom važni su od djetinjstva do odrasle dobi

Ako ste u odrasloj dobi nesigurni u sebe, možda su krivac neadekvatni odnosi iz prošlosti. Važno ih je proanalizirati i osvijestiti kako bi mogli poraditi na vlastitom samopouzdanju

 Žena Izvor: Unsplash

Samopouzdanje se uči, stječe i razvija cijeli život, a odnosi iz djetinjstva mogu značajno na njega utjecati. Ako imate problema sa samopouzdanjem, uzrok može biti u odnosima iz vašeg djetinjstva koji nisu bili idealni. Iako djeluje kao klišej, mnogi psihološki mehanizmi koji vas oblikuju kao odraslu osobu zapravo počinju od djetinjstva. Veze koje ste formirali i način na koji ste komunicirali s ključnim ljudima u vašem životu mogu reći mnogo toga o vama danas.

3 veze iz vašeg djetinjstva koje utječu na samopouzdanje i u odrasloj dobi:

1. Odnos s roditeljima - Način na koji su roditelji komunicirali s vama u velikoj mjeri utječe na vaše samopouzdanje. Svaka riječ može ostaviti tragove. Ako ste imali roditelje koji su vas stalno kritizirali ili nisu obraćali pažnju na vas, vjerojatno ćete u nekom trenutku pomisliti da niste dovoljno dobri ili da drugi zaslužuju više od vas. Za skladan razvoj i nepokolebljivo samopouzdanje neophodna je bezuvjetna ljubav i podrška u mlađoj dobi.

2. Odnos s braćom i/ili sestrama – Ako imate braću ili sestre, naučili ste da je odnos s njima neizmjerno važan. Na primjer, ako ste imali starijega brata ili sestru koji su bili vaš uzor, možda ćete imati stabilno samopouzdanje. Zrela i bliska osoba, ali s manje autoriteta od roditelja, može predstavljati mjerilo i dodatnu motivaciju da postanete bolji. S druge strane, ako ste imali mlađeg brata ili sestru, vjerojatno ste imali više odgovornosti, što vam uvijek pomaže da dokažete da ste jaka osoba, čak i od djetinjstva.

3. Odnos s okolinom - Ovo se odnosi na sredinu u kojoj ste odrasli, odnosno na vrtić i školu, kao i vaše vršnjake i nastavnike. Kada smo mali, potreba za pripadanjem je velika. Želimo biti prihvaćeni, osjećati da imamo svrhu i da smo dio grupe. Ako niste bili u dobrim odnosima s prijateljima iz razreda ili ste bili žrtva vršnjačkog nasilja, postoji rizik da će vaše samopouzdanje biti narušeno. U zrelosti, važno je analizirati taj period i, ako je potrebno, zatražiti pomoć stručnjaka kako biste mogli savladati traume iz prošlosti na pravi način.

Izvor:sensa.mondo.rs

Izdvojeno za vas...

Najnovije